Hazelaar
Corylus avellana

De hazelaar (corylus avellana) is een van de bekendste struiken van Nederland. De hazelaar herkennen we allemaal als de struik/boom die een hazelnoot als vrucht draagt. Deze noten zijn heel voedzaam voor eekhoorns, spechten en boomklevers. U bestelt uw hazelaar haag eenvoudig online bij Haag-Heg.

Lees verder

De hazelaar (corylus avellana) is een van de bekendste struiken van Nederland. De hazelaar herkennen we allemaal als de struik/boom die een hazelnoot als vrucht draagt. Deze noten zijn heel voedzaam voor eekhoorns, spechten en boomklevers. U bestelt uw hazelaar haag eenvoudig online bij Haag-Heg.

Dichtheid
weinig inkijk
Groeisnelheid
20-40 cm per jaar
Verzorging
weinig onderhoud
Water
gemiddeld water
Groeisnelheid
Bladverliezend
Standplaats
schaduw, halfschaduw
Wintervast
bladverliezend
Meer uitleg
  • Beschikbare maten
  • Omschrijving
  • Eigenschappen
  • Planten
  • Onderhoud
  • Kopen

Hazelaar

De hazelaar is een mooie grote struik, die betreft borders of erfafscheidingen zeer vriendelijke ogen. De hazelaar heeft zachte bladeren en een groot blad. In het voorjaar produceren ze eerst katjes waarna deze gaan bloeien waardoor er een soort snotterbellen hangen aan de boom. Uiteindelijk groeien deze uit tot heerlijke hazelnoten. Dit vereist wel enig geduld, het duurt namelijk zo’n 10 jaar voordat de eerste hazelnoten geoogst kunnen worden. Een hazelaar kan past perfect in een grote, landelijke tuin.

Voordelen
  • Productie van hazelnoten
  • Onderhoudsvriendelijk
Nadelen
  • Wilde groei en dus niet geschikt voor strakke hagen
  • Verliest zijn blad in de winter

Eigenschappen Hazelaar

De hazelaar is een bekende haagplant die u vaak tegenkomt. De corylus avellana is namelijk een inheemse soort. Deze haagplant is geschikt voor informele, landelijke hagen.

Groeisnelheid

Een hazelaar wordt maximaal meter hoog. De haag groeit ongeveer 20 tot 40 centimeter per jaar. Uw haag heeft dus redelijk snel een degelijke hoogte van 2 meter bereikt, waardoor uw tuin goed afgeschermd.

Dichtheid

De hazelaar groeit niet volledig blikdicht. Omdat de hazelaar uit kan groeien tot een boom, wordt deze dichtheid minder naarmate de haag hoger wordt.

Winterhard/wintergroen

De krentenboom is een bladverliezende, maar winterharde plant en dus biedt de haag in de winter geen privacy en beschutting. Dankzij de hoge winterhardheid, wordt de haag zelfs na strenge winters weer mooi groen.

Standplaats

De krentenboom groeit goed in de schaduw en in de halfschaduw. Dat wil zeggen dat de plant bij maximaal vier uur per dag in direct zonlicht doorbrengt.

Bodemvochtigheid

Een hazelaar haag stelt geen bijzondere eisen aan de bodemvochtigheid. Het is een soort die ook in het wild voorkomt en dus prima bestand is tegen het Nederlandse klimaat.

Hazelaar planten

U kunt de hazelaar vanaf november tot april planten. Let er wel op dat het niet mag vriezen als u de haag plant of net nadat u deze plant. Hierdoor kunnen de wortels schade oplopen. Omdat deze soort vooral geschikt is voor een brede, wilde haag, raden we aan om een locatie te kiezen waar voldoende ruimte is voor een metersbrede haag. Wilt u er zeker van zijn dat uw haag kaarsrecht is? Span dan een touwtje tussen het begin- en eindpunt en controleer de stam van de planten regelmatig.

Plantafstand

Maak gebruik van onze handige rekentool om het benodigde aantal planten te bepalen voor het gewenste aantal meters haag. Het benodigde per meter hangt af van de afmeting die u bestelt.

Hazelaar onderhoud

Omdat de hazelaar een inheemse soort is, hoeft u niet veel onderhoud te plegen. De hazelaar snoeien is uiteraard wel nodig als u de haag niet te groot wilt laten worden.

Bewatering

Geef de hazelaar voldoende water na het planten. Dit mag u gerust enkele weken volhouden. Daarna is het alleen nog nodig om de haag water te geven in lange periodes van droogte.

Bescherming

Het beschermen van de hazelaar is niet nodig. Deze haag verliest het blad in het najaar, maar dit keert in het voorjaar weer terug. Vorst laat in het jaar (medio maart) kan de bloei van de hazelaar wel stagneren, waardoor er geen hazelnoten groeien. Bescherm de knoppen tegen deze late vorst als u toch van de hazelnoten wilt genieten.

Snoeien

U kunt een hazelaar het beste snoeien in de periode van eind februari tot juni. Snoeien van de hazelaar is alleen nodig als u de haag op een bepaalde hoogte of breedte wilt houden. Laat u de hazelaar vrij groeien? Snoei dan na het bereiken van de maximale hoogte ieder jaar weer één of twee zware gesteltakken weg. Hierdoor loopt de haag weer opnieuw uit en blijft deze verjongen.

Voeding

U hoeft een krentenhaag niet extra te bemesten. Al kan het geen kwaad om dit tijdens het jaarlijkse onderhoud in het voorjaar te doen.

Hazelaar kopen

We leveren de hazelaar direct van onze eigen kwekerij. Hier zijn ze opgekweekt in de meest optimale omstandigheden. Bestel uw haag direct online en ontvang uw bestelling binnen vier werkdagen thuis. Het moment van bezorging bepaalt u zelf. Vul uw postcode onderaan de pagina in om een indicatie van de bezorgkosten te krijgen. Let op: de exacte bezorgkosten worden in uw winkelmandje berekend.

Met kluit geleverd

We kweken de hazelaar buiten op het veld waar deze alle ruimte krijgt om vrij te groeien tot een stevige en gezonde plant. Bij het uitgraven van de planten zorgt een machine ervoor dat de aarde rond de wortels blijft zitten, dit helpt de plant direct aansterken nadat u ze aanplant.

Haag-Heg is uw specialist

Haag-Heg is een ervaren kwekerij die de planten rechtstreeks van de eigen kwekerij naar de klant brengt. Alle corylus avelanna planten in ons assortiment zijn dan ook afkomstig van deze kwekerij. Hierdoor bent u verzekerd van een hoge en constante kwaliteit. Een ander voordeel van het zelf opkweken van de planten is dat we onze kosten laag kunnen houden. Hierdoor profiteren onze klanten van bijzonder scherpe prijzen.