Zijn grote diversiteit (ruim 200 soorten), het wintergroen blijven, het makkelijke onderhoud en een gunstige prijsklasse zijn een paar sterke voordelen van de Buxus. Daarnaast leent de Buxus zich voor onbegrensde opties aan siervormen wat de groenblijver een hoge decoratieve waarde geeft. De populariteit van de Buxus in siertuinen is dan ook enorm. Voor wie opzoek is naar gelijke eigenschappen, maar wil kiezen voor iets anders, zijn er gelukkig ook voldoende alternatieven voor Buxus.

De keerzijde is dat de populariteit van de Buxus een aantal ziektes heeft gebracht. Naast de Buxusmot, herkenbaar aan witte spinnenwebachtige substantie tussen de takjes, heeft u vast gehoord van de Buxusrups die de afgelopen jaren in verschillende gebieden flink heeft huisgehouden. Met kaalgevreten Buxusstruiken tot gevolg. Dit kan een reden zijn om niet te willen of durven kiezen voor de Buxus en zich de vraag te stellen of er een goed alternatief voor Buxus is.

Groenblijvend alternatief voor Buxus

Heeft de Buxusrups de boel kaalgevreten dan zit er niets anders op dan de aangetaste planten te verwijderen. Wil je gelijke problemen vermijden, maar wel de voordelen van Buxus dan zijn er een aantal alternatieven.
Een letterlijk sterk alternatief voor Buxus is de Taxus, waaronder de Taxus Baccata, Taxus Media Hillii en de Taxus media Hicksii. Wanneer we de planten vergelijken valt in eerste instantie direct het verschil in blad op. Taxus heeft naaldvormige bladen. Wat Taxus gemeen heeft met Buxus is dat een sterke, winterharde plant is met een lange levensduur en een mooie, volle dichtheid. Dit maakt hem erg geschikt voor hagen. En natuurlijk blijft dit alternatief voor Buxus het hele jaar groen, waarbij na de bloei het groen van sommige soorten in de zomer wordt opgefleurd met roze/rode besjes. De Taxus media Hicksii, de vrouwelijke variant van de Taxus media Hillii is hier een kleurig voorbeeld van.

Buxus versus Taxus

Net als de Buxus is de Taxus ook geen snelgroeier. Zijn groei gaat tot zo’n 30 centimeter per jaar. Nog flink wanneer uw taxushaag de door u gewenste hoogte bereikt heeft. In dat geval kunt u de haag zowel aan de zijkanten als de bovenzijde snoeien om hem mooi en vol te houden. Doe dit nooit te ver terug. Taxus zal altijd opnieuw uitlopen, maar neemt daar wel de tijd voor. U helpt de plant zijn mooie volheid te behouden wanneer u spaarzaam snoeit. Wanneer uw taxushaag nog niet de gewenste hoogte heeft bereikt, snoei dan alleen de zijkanten. Houd daarbij in gedachte dat u alleen in de zomermaanden snoeit. De beste tijd is begin juni tot begin september.

Buxus eruit en Taxus erin?

Kiest u als alternatief voor de Buxus voor een Taxus dan zijn er naast de overeenkomsten en voordelen ook een aantal zaken om rekening mee te houden. In tegenstelling tot de Buxus is de Taxus geen allemansvriend waar het de bodem aangaat. De Taxus houdt niet van natte voeten, daar gaan de wortels van rotten. Het is belangrijk dat de bodem goed waterdoorlatend is, maar deze mag ook niet te droog zijn. De plant laat zich van eind september tot eind maart goed aanplanten, mits er in deze periode geen vorst voorspeld is. Voor een mooie volle haag kiest u 3 planten per stekkende meter.

Laurier als alternatief voor Buxus

Bent u op zoek naar alternatief voor Buxus voor een hoge haag, dan is Laurier een prima optie. We hebben een flink aantal van deze familie in onze plantencollectie, waaronder de Portugese Laurier, Laurier Rotundifolia, Laurier Caucasica, Laurier Novita, Laurier Herbergii en de Laurier Genolia. Stuk voor stuk zijn het groenblijvende snelgroeiers wat ze zeer geschikt maakt voor hoge hagen. Laurier Etna en Laurier Otto Luyken zijn langzaamgroeiers. Deze laatste wordt tot 1.25 hoog en draagt in het voorjaar sterk geurende witte bloemen tussen haar stevige, donkergroene bladeren. Een laurierhaag snoeit u in juni en september. Vanwege het grote blad kunt u dit het beste doen met een snoeischaar. Een elektrische schaar snijdt ook het blad wat geen fraai uiterlijk geeft. In juni kunt u de takken wat dieper wegknippen, in september niet meer. De plant heeft dan geen tijd genoeg meer om nieuwe scheuten te ontwikkelen. Heeft u jonge planten en wilt een op den duur een mooie volle haag? Knip dan 1/3 van de bovenkant per snoeibeurt weg. Laurier reageert hierop met nieuw zijschuiten. Het verstoort de snelheid van groeien, maar wordt beloont met dichtheid.

Diverse alternatieven