Breng de haag terug in Nederland

Breng de haag terug in het Nederlandse landschap

2 maart 2022 | Hans

Nederland heeft over de afgelopen jaren ingeboet op het aantal meter haag dat voorheen grote delen van het landschap vormgaf. Na de Tweede Wereldoorlog werden veel hagen op het platteland vervangen door prikkeldraad of verdwenen deze compleet als gevolg van ruilverkaveling. 225.000 kilometer aan hagen ging verloren. In een artikel op NU.nl roepen vier haagliefhebbers op om een verandering in te zetten. Wij van Haag&Heg steunen deze oproep uiteraard volledig: breng de haag terug in het Nederlandse landschap!

Waar zijn al die hagen gebleven?

Hagen vormen al eeuwen een belangrijk onderdeel van het Nederlandse landschap. Gelukkig zien we dat veel mensen nog steeds voor hagen in de tuin kiezen, waarmee ze de buurt niet alleen groener maken, maar ook een flinke steen bijdragen aan de biodiversiteit en de verwerking van hemelwater.

Op het platteland is het aanzicht echter wel minder groen geworden. Waar de grond vroeger nog opgedeeld was in vele kleine kavels, met een groene omheining rond iedere kavel, zijn veel kavels nu gecombineerd tot één grote kavel. Naast deze ruilverkaveling zijn de opkomst van prikkeldraad en later schrikdraad ook een belangrijke oorzaak van het verdwijnen van ons heggenlandschap.

Waarom zijn ze zo belangrijk voor onze natuur (en cultuur)?

Dat verschillende partijen nu opstaan om de haag weer terug te brengen in het landschap heeft niet alleen te maken met de prachtige uitstraling van een groen en gevarieerd heggenlandschap. De hagen vormen namelijk ook een belangrijke voedselbron voor bijen en vogels. Ook bieden ze bescherming aan planten om veilig te kiemen. Europese landen hebben afgesproken om vóór 2030 10 procent van het buitengebied uit natuurlijke verbindingen te laten bestaan.

Geschikte hagen voor het boerenlandschap

In de tuin kunt u kiezen uit honderden verschillende haagsoorten, afhankelijk van de samenstelling van de bodem, de standplaats ten opzichte van de zon en eventuele bescherming tegen de wind. In ons ruime assortiment vindt u zeer uiteenlopende inheemse en geïmporteerde haagsoorten.

Op het platteland zijn vooral de meidoorn, liguster en haagbeuk zeer populair. Deze soorten komen van nature in Nederland voor en hebben een zeer sterke relatie met de insecten en vogels die hier leven. Bovendien zijn het snelle groeiers met een hoge dichtheid, ideaal om uw kavel mee te omheinen en uw vee binnen en ongewenste dieren buiten te houden.

Bestel direct bij Haag-Heg

Wilt u ook bijdragen aan een groener Nederland? Of u nu een grote tuin of zelfs een flink weiland heeft, of een compacte tuin; er is altijd een haagsoort die bij uw situatie past. Ontdek ons assortiment en bestel direct online!

Welke haag kiest u?