Er is verschil in blote wortel, kluit of pot. Planten met een blote wortel zijn niet van een mindere kwaliteit, maar de toepasbaarheid is lager. Daarnaast is de kans groter dat de plant niet op de juiste wijze wordt geplant in de tuin. Bij blote wortel producten is wat meer aandacht nodig en bij de kluit en pot producten wordt de klant wat meer ontzorgd. De eigenschappen van de diverse uitvoeringen worden hieronder nader toegelicht.

 

Plant met blote wortel

Planten met blote wortel

De blote wortel planten zijn alleen te koop van oktober t/m april. Daarna komt de plant in blad (groen) en hierdoor is verplanten niet meer mogelijk. De plant in blad moet constant voorzien zijn van aarde rondom de wortels en vocht, anders drogen de wortels binnen een half uur uit. De structuur van de wortel beschadigd dan. Voor het planten van een blote wortel plant is het verstandig een goede voorbereiding te treffen. Zo moet je de wortels nooit langer dan een half uur in het zonlicht laten staan. Dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld de wortels af te sluiten met een plasticzak of ze tijdelijk thuis per bos in de grond te graven. Ook is het verstandig om bij de aanplant voldoende meststoffen aan de plant mee te geven en extra water gedurende de eerste weken. Daarna dient de haag iedere dag bij gesproeid te worden bij zeer droog weer.

 

 

Plant met kluit

Planten met kluit


Kluit planten zijn het gehele jaar door te planten. De kluit heeft als voordeel dat de wortels zijn beschermd tegen het zonlicht en dat de kluit al wat voedingsrijke grond bevat. De kans dat een boompje het goed gaat doen in je tuin wordt daardoor groter. Daarnaast zijn de grotere planten niet anders te leveren dan met kluit, omdat deze in blote wortel variant geen kans op overleven hebben. De kluit is wel zwaarder. Daar heeft Haag en Heg speciaal transport voor geregeld. Een kluit is een mooie oplossing als je snel een haag wilt die al wat groter is, zodat je niet te lang hoeft te wachten op een volgroeide haag.

 

 

Plant in pot

Planten in pot

Planten in pot zijn planten die het extra luxe hebben gehad bij de kweek. In de pot van de plant zitten gelijk de goede meststoffen die er voor zorgen dat je plant het goed gaat doen in de tuin. Daarnaast kan je er voor kiezen de planten niet gelijk te planten. Je kan er bijvoorbeeld een aantal weken over doen om de planten pas daadwerkelijk in de grond te planten. Wel water geven uiteraard. Ook de pot is het hele jaar te planten. De kweker heeft er voor gezorgd dat jouw planten een optimale start krijgen in jouw tuin en jij je tijd kan indelen zoals jij dat wilt. Daarnaast is het transport vriendelijker dan blote wortel of kluit.