Onderhoud_conifeer

Handleiding: Conifeer onderhoud

28 augustus 2018 | Hans

Coniferen vallen onder de planten die wij bij Haag-Heg het meeste verkopen. Het zijn tijdloze heesters die uitstekend toepasbaar zijn als haag of erfafscheiding. Het is een bekende soort in ons land die zijn populariteit heeft verdiend aan zijn vele positieve kenmerken zoals wijn winterhardheid, jaarronde groene kleur, compacte dichtheid, vele soorten, snelle groei en het feit dat hij het goed doet op vrijwel elke bodem. Deze vriendelijk uitziende naaldboom is perfect voor mensen die van privacy houden en tevens is de plant geschikt voor huishoudens met kinderen en huisdieren: de geschubde naaldjes prikken niet en zijn niet giftig. Tevens is Conifeer onderhoud relatief makkelijk en beperkt.

Algemeen Conifeer onderhoud

Onder het algemene onderhoud van de Conifeer behoort onder andere het bewateren, snoeien en inkorten, bemesten en het eventuele aanpakken van ziektes of aandoeningen. In principe geldt een algemeen bewateringsadvies: water toedienen vlak na het planten en daarna enkel in droogtes. We gaan wat dieper in op de andere aspecten van het onderhoud van Coniferen.

Snoeien en inkorten van de Conifeerhaag

Door de snelle groei is een Conifeer een type plant die regelmatig een onderhoud in de vorm van een snoeibeurt vereist. Denk aan zo’n tweemaal per jaar. Op deze manier kunt u de vorm van de haag behouden en de hoogte bepalen. Een jonge plant dient u niet te toppen totdat deze de gewenste hoogte bereikt heeft, maar de zijkanten kunt u wel aanpakken. De beste momenten om te snoeien zijn het einde van de lente (mei/juni) en het einde van de zomer (augustus/september). Een aantal punten om op te letten zijn:

  • Snoei alleen wanneer de Conifeer in de schaduw staat
  • Knip alleen het groen, niet het hout
  • Snoei de bovenzijde pas wanneer de gewenste hoogte bereikt is
  • Snoei niet in extreem warme periodes.

Coniferen bemesten

Mest stimuleert de groei van de plant en dient daarom alleen op de juiste momenten toegediend te worden. De beste periode om een Conifeer te bemesten is van eind april tot begin augustus. Wanneer u dit te laat doet blijft de plant te lang doorgroeien waardoor hij niet genoeg tijd en energie meer heeft om zich voor te bereiden op de winter. Kans op vorstschade wordt dan aanzienlijke groter. De mest die u geeft dient magnesiumrijk te zijn. Wanneer een Conifeer een tekort heeft aan deze stof zal deze een gelige kleur krijgen.

Aandoeningen aanpakken

Bij goed onderhoud is de Conifeer een zeer sterke haagplant die bestand is tegen ziektes en plagen. Door de magnesiumrijke grond bouwt de plant een hoge natuurlijke weerstand op. Wanneer uw Conifeer wel tekenen van ziekte laat zien, dient u dit bij de oorzaak aan te pakken. Het simpelweg wegsnoeien van bruine plekken of aangedane takken lost het probleem helaas niet op. De oorzaak kan zijn een magnesium te kort, een schimmelinfectie of een insectenplaag. Wanneer u dit aanpakt, zal de plant zichzelf herstellen.