dit zijn de tuintrends voor 2023

Dit zijn de tuintrends voor 2023

10 maart 2023 | Hans

De tuintrends van 2023 draaien volledig om natuurlijke elementen, functionaliteit, en duurzaamheid. Meer mensen dan ooit tevoren realiseren zich het belang van de natuur en hoe we haar het beste kunnen behouden en beschermen. Deze trend is goed zichtbaar in de tuintrends van 2023, waarbij we zien dat mensen kiezen voor organische materialen, eetbare tuinen, en duurzame oplossingen voor watergebruik en afval.

Het belang van eetbare tuinen anno 2023

Eetbare tuinen blijven in 2023 ongekend populair. Het kweken van eigen groenten, fruit en kruiden is niet alleen duurzaam en goed voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Het telen van eetbare planten is een groeiende trend die in steeds meer tuinen zichtbaar wordt. Het geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen verse en biologische voedsel te produceren, waardoor de behoefte aan verpakte en bewerkte voedingsmiddelen afneemt. Tevens kan een eetbare tuin ook mooi zijn doordat ze kunnen worden gecombineerd met andere elementen, zoals groenblijvende hagen als de Laurier Novita en hagen met bloemen zoals de Rhododendron Catawbiense Boursault.

Natuurlijke elementen in tuinen

Ook het gebruik van natuurlijke materialen neemt toe dit jaar. Houten terrassen en meubels, stenen muren en rotspartijen en decoratieve elementen van natuursteen creëren een natuurlijke en rustgevende sfeer in de tuin. Ook worden er steeds meer duurzame materialen gebruikt, zoals gerecyclede kunststoffen en bamboe. Door deze natuurlijke en duurzame materialen te gebruiken in de tuin, dragen we bij aan een meer circulaire economie en verminderen we onze ecologische voetafdruk. Ook zullen er meer organische vormen gebruikt worden in het tuinontwerp, zoals ronde borders en kronkelende paden.

Sfeer van je tuin wordt belangrijker

Verlichting is ook belangrijk in de tuin van 2023. Goede verlichting zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid. Solar verlichting en LED-verlichting worden steeds populairder vanwege hun duurzaamheid en lage energieverbruik. Goede verlichting is essentieel voor een mooie tuin, vooral als je ook 's avonds van uw buitenruimte wilt genieten. In 2023 zien we meer experimenten met verschillende soorten verlichting, zoals met solar verlichting en LED-verlichting. Ook worden er meer verlichte objecten toegevoegd, zoals lantaarns, tuinlampen en sfeerverlichting.

Vergroening door middel van hagen en planten

Populair zijn ook groene daken en muren. Een groen dak of muur ziet er niet alleen mooi uit, het heeft ook veel voordelen. Zo kan het bijvoorbeeld helpen bij het isoleren van uw huis en het verminderen van de CO2-uitstoot. Ook verbetert het de luchtkwaliteit en draagt het bij aan het in stand houden van de biodiversiteit.

Scoor jouw groen bij Haag & Heg

In het assortiment van Haag & Heg vindt u verschillende hagen die het vergroenen van uw tuin waar kunnen maken, zelfs in de wintermaanden. Dit kan bijvoorbeeld met een Atlantische klimop of de Groene beuk. Deze hagen zijn winterhard en behouden daardoor met zowel extreme koude als warme temperaturen hun kleur. Op die manier heefet u het hele jaar door groene daken en muren in uw tuin.

Trendy hagen voor 2023