Eigen_tuin_ontwerpen

Eigen tuin ontwerpen

7 mei 2018 | Hans

Gaat u een eigen tuin ontwerpen? Wellicht bent u net verhuisd naar een nieuwbouwwoning, of gaat u uw bestaande tuin renoveren? Het is natuurlijk onwijs leuk om uw eigen ideeën om te kunnen zetten naar de werkelijkheid. Echter dient wel over het een en ander nagedacht te worden, want elke tuin heeft een andere oppervlakte en unieke vormen.

Tips bij het ontwerpen van een eigen tuin

Het fijne aan het ontwerpen van een eigen tuin is dat u helemaal zelf kan bepalen wat er in komt en wat de precieze plaatsing is. U kunt uw fantasie erop loslaten en voor uzelf bepalen wat u graag in de tuin wilt zien. Wij hebben een aantal tips die u op weg kunnen helpen in het ontwerpproces.

1. Plattegrond

Wanneer u uw eigen tuin gaat ontwerpen, maak het uzelf dan een stuk makkelijker en teken een plattegrond van uw tuin. Zorg hierbij dat alle hoeken en verhoudingen zo veel mogelijk kloppen, zodat u een waarheidsgetrouw beeld heeft van de oppervlakte waarmee u gaat werken. Deze plattegrond kunt u eventueel inscannen en digitaal bewerken naar wens. Op die manier kunt u eenvoudig meerdere ontwerpen op dezelfde plattegrond ontwerpen, waarna u aanpassingen kan maken en uiteindelijk een favoriet uit kan kiezen.

2. Tuinelementen

Bij het indelen van de tuinelementen kunt u uw tuin ontwerp helemaal personaliseren naar uw eigen wensen. Denk bij uzelf na wat u écht graag in een tuin wilt zien en wat u veel zal gebruiken. Maak een lijst van deze dingen. Als de lijst te lang wordt of als u met een kleine oppervlakte werkt die niet genoeg ruimte biedt voor al uw wensen, kunt u dingen gaan wegstrepen. Zo blijven uiteindelijk de echt onmisbare dingen over. Houdt u van zonnen of wilt u graag buiten kunnen loungen met gezelschap? Zorg dan zeker voor een plekje waar ligstoelen of een loungeset terecht kunnen. Bent u meer een tuinier, hou dan meer ruimte over voor beplanting of een eventuele moestuin.

3. Materialen

Om een eenheid te creëren in de tuin is het raadzaam om bij het ontwerpen van uw eigen tuin ook te denken aan materiaalgebruik. Kiest u voor een houten tuinhuis? Dan is het wellicht leuk om ook de basis van uw tuinmeubelen van hout te maken. Gaat u voor een mediterrane look? Kies dan voor veel lichtgele steensoorten die zon en zomer uitstralen. Probeer de verschillende tuinelementen op deze manier samen te brengen tot een kloppend geheel.

4. Beplanting

Zodra de basis van betegeling en grond gemaakt is, kan worden nagedacht over de beplanting. Wilt u planten in de grond, of liever in potten? Of wellicht een combinatie van de twee? Wat voor planten passen mooi in de stijl van uw tuin en hoe kunnen deze elegant worden ingedeeld? Denk eraan dat beplanting niet alleen op de grond hoeft te staan. U kunt ook potjes aan de muren of goot hangen. Of wat dacht u van een mooie Hedera Klimop tegen de schutting of muur?

Eigen tuin ontwerpen: tuinafscheiding

Wanneer u uw eigen tuin gaat ontwerpen moeten we niet vergeten dat er ook een afscheiding om uw tuin heen dient te staan. Dit is nodig om ongewenste gasten buiten te houden. Daarnaast creëert u met een tuinafscheiding een stuk privacy, schaduw en houdt u de harde wind uit de tuin. De mooiste keuze is een natuurlijke tuinafscheiding zoals een Taxus Baccata. Deze groenblijvende haag laat zich makkelijk snoeien en vertakt tot een mooie dichtheid. De Portugese Laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) is een stijlvolle heg met wintervaste bladeren en bekend staat als een snelle groeier die gauw de gewenste hoogte bereikt. Als u zoekt naar een haag met meerdere kleuren is de Liguster Ovalifolium Aureum wellicht een goede keuze. Dit groene blad heeft een opvallende gele rand die een extra dimensie in uw tuin brengt.

Aanbevolen hagen voor uw tuinontwerp