Groenblijvende_haag_snelgroeiend

Groenblijvende haag snelgroeiend

12 maart 2018 | Hans

Wie een groenblijvende haag zoekt heeft bij Haag-Heg.nl een ruime keus. Een speciale plaats binnen onze wintergroene hagen en heggen is weggelegd voor de groenblijvende haag die snelgroeiend is. Groenblijvers met een groeispurt zijn ideaal voor het aanleggen van nieuwe tuinen of het opvullen met ruimte in de tuin waarbij het bereiken van een bepaalde hoogte of breedte snel gewenst is. Het kan prettig zijn wanneer u een nieuwe woning betrekt of een oude haag of heg vervangen moet worden dat u snel een stukje privacy rondom uw huis (terug)heeft. Een groenblijvende haag met snelgroeiend effect is hiervoor zeer geschikt.

Uw groenblijvende haag met snelgroeiend effect

Met 50 centimeter per jaar zijn coniferen zijn ware snel-groei kampioenen. Ze zijn ideaal voor een groenblijvende haag inclusief snelgroeiend resultaat. Hoewel u coniferen vaak als tuinafscheiding tegen zult komen, is het zeker geen ‘eenheidsplant’. Sterk, de conifeer is een brede familie. Over ‘De conifeer’ als groenblijvende haag die snelgroeiend is kunnen we niet spreken. Wat in de volksmond voor het gemak conifeer genoemd wordt is in werkelijkheid één van de vele varianten. In ons assortiment vindt u o.a. de Levensboom Martin (Thuja plicata Martin), de Leylandii conifeer (Cupressocyparis leylandii) en de Levensboom Atrovirens (Thuja plicata Atrovirens). Al deze varianten vragen weinig onderhoud, doen het prima op elke standplaats en zo goed als elke waterdoorlatende grondsoort en zijn ware snelgroeiers.

Groenblijvende haag snelgroeiend in vele kleuren

Het ene groen is het andere groen niet. Vanwege een groot scala aan kleuren, van lichtgroen, tot geelgroen en van dondergroen tot grijsgroen is er altijd een soort conifeer te vinden die bij uw tuinontwerp past. Coniferen werden een tijdje als ouderwets gezien, maar veel tuinliefhebbers komen hierop terug. De come back van de conifeer als groenblijvende haag met snelgroeiend effect is dan ook helemaal verdiend. Ze zijn sterk, houden ’s winters de tuin groen en zorgen het jaar rond voor privacy.

Liguster Atrovirens

Naast conifeersoorten is ook de Liguster Atrovirens (Ligustrum vulgare Atrovirens) met zo’n 40-50 cm per jaar een plant die te kwalificeren is als groene snelgroeier. Net als coniferen is deze plant erg geschikt om een groenblijvende haag die snelgroeiend te maken. Als bonus draait de fraaie struik ’s zomers bloemen. Wel oppassen met kleine kinderen. Zowel de bladeren als de bloemen zijn giftig wanneer deze gegeten worden. Bij extreem strenge winters kan de plant haar blad verliezen. Deze beschermingstactiek is geen rede tot paniek. In de lente loopt de haag altijd weer uit.

Snelgroeiende haag met weinig onderhoud

Ondanks dat de Liguster en de conifeer snel groeien zijn vragen ze weinig onderhoud.Twee keer per jaar snoeien is in principe voldoende om de haag in model en compact te houden. U kunt deze haagplanten in het voorjaar bemesten, tegelijk met de rest van de tuin. Coniferen hebben een snoei-instructie die wat meer aandacht vraagt dan de Liguster. Wanneer u tot het hout terugsnoeit, loopt de conifeer niet meer uit. Snoei coniferen niet aan de bovenzijde totdat ze de gewenste hoogte bereikt hebben. Aan de zijkant snoeien kan wel, maar pas ook hierbij op dat u niet tot op het hout gaat. Snoei zowel de coniferen als de Liguster iets taps naar boven toe. Zo krijgt de onderzijde van de plant ook voldoende licht.