Levensboom_martin_kopen_2_1

Groenblijvende haagsoorten in de winter

29 oktober 2019 | Hans

De herfst is volop in gang en ook de winter staat weer voor de deur. Maar toch wilt u genieten van een mooie, groene haag. Gelukkig is er een aantal haagsoorten die in de kille wintermaanden gewoon hun blad behouden. Zo kunt u in die tijd genieten van voldoende privacy en beschutting om uw woning. Benieuwd om welke soort planten dit gaat? In dit blog zeten wij een aantal populaire soorten voor u op een rij. 

Levensboom

De levensboom (ook wel Thuja genoemd) is een geslacht van coniferen. Daarmee heeft deze plantensoort mooie, groene naalden die geen bloemen maar kleine kegeltjes dragen. Levensbomen zijn er in verschillende cultivars die als haag kunnen dienen. Dit zijn planten die vanwege een bepaalde kleureigenschap of hoogte worden doorgekweekt. Een goed voorbeeld hiervan is de levensboom Martin die weinig verzorging. Deze soort wordt ook wel de reuzenlevensboom genoemd omdat ze erg hoog kunnen worden en snel groeien (30 cm per jaar) een jaarlijkse snoeibeurt is dus zeker aan te raden. Een levensboom martin kunt u online bestellen of bij de meeste kwekers per strekkende meter kopen.  

Taxus

Taxus is een familie van de conifeer en heeft ook groene naalden in plaats van bladeren. Deze naalden vallen niet uit en blijven het gehele jaar groen. Taxus is een stevige plant die tegen een stootje kan en zich prima in een haag laat planten. De hoogte van een taxushaag kan vanaf een meter tot zelfs tien meter of hoger. Al komen hagen van die lengte niet vaak voor. Qua onderhoud is de taxus een gemakkelijke plant: hij vraagt geen specifieke plaats en ook het aanplanten kunt u het gehele jaar door doen. 

Hulst

Hulst (van Ilex) is natuurlijk een echte winterplant. De leerachtige bladeren met de hoekige stekels herkent u ongetwijfeld uit de kerststukjes of kerstkransjes. Toch is een hulst een wintergroene plant die vooral ook populair is als haag. De plant heeft weinig zonlicht nodig om toch te kunnen groeien, wat natuurlijk in de wintermaanden een goede eigenschap is. Net als bij de levensboom zijn er diverse cultivars die afwijken in kleur of grootte: er zijn hagen zoals de hulst 'Alaska' die wel 6 meter kunnen worden.

Tot slot: Wel of geen liguster?

Tot slot is ook de liguster in principe een wintergroene plant. We schrijven hier bewust in principe, want in heel strenge winters zal ook de liguster voorkomen het blad verliezen. Zeker in regio's waar de winters sterker kunnen zijn, zal liguster een minder geschikte plant zijn om als haag aan te leggen. Ons advies? Schakel altijd een deskundige in. Bij voorkeur een kweker of het tuincentrum waar u de plant koopt. Zo komt u tijdens de wintermaanden niet voor verrassingen te staan.