Haag in kleigrond planten

Een haag in kleigrond plaatsen

19 mei 2022 | Hans

We krijgen regelmatig de vraag of het mogelijk is om een haag in kleigrond te plaatsen. Dit is een goede vraag. Kleigrond is immers niet alleen lastig te bewerken maar lang niet iedere haag kan zich hierop ontwikkelen. Er zijn haagsoorten die uitstekend geschikt zijn om in kleigrond te plaatsen. We vertellen u er in dit artikel alles over.

Waarom het belangrijk is om het juiste grondsoort te bepalen

De keuze voor geschikte beplanting in uw tuin is voor een groot deel afhankelijk van de grondsoort. Dit is zeker iets wat uw aandacht vraagt want een grondsoort kan bestaan uit grovere- en kleinere deeltjes. Juist de karakteristieke eigenschappen van deze deeltjes zijn bepalend of de tuin goed waterdoorlatend is of niet. Als de grond niet goed waterdoorlatend is, bestaat er een kans dat de wortels gaan rotten. Dit zal bij de ene plant sneller gebeuren dan bij een andere plant. Er zijn immers planten die goed tegen vochtigrijke omstandigheden kunnen terwijl andere beplanting minder goed bestand zijn tegen deze omstandigheden. 

Verzorging van kleigrond

We kennen in Nederland grofweg drie grondsoorten: kleigrond, zandgrond en veengrond. Van deze drie grondsoorten is de kleigrond (lees: rivier- of zeeklei) het lastigst te bewerken. Dit komt omdat er weinig lucht tussen de deeltjes van de kleigrond kan komen. Dit maakt de grond in de winter juist extreem hard en plakkerig terwijl de grond in de zomerperiode juist heel hard en droog kan worden. In deze periode kunnen er zelfs scheurtjes in de grond ontstaan.  

Vooral onder regenachtige omstandigheden kan het dus zeer arbeidsintensief zijn om een gat in deze grond te graven. Daarnaast is het goed om wel te zorgen voor een goede afwatering. Als wortels te lang in het water staan kan er een gebrek aan zuurstof ontstaan. Daarnaast is het sterk aan te raden om organisch materiaal door de bodem heen te mengen om de bodem niet alleen steviger maar ook meer waterdoorlatend te maken. 

Deze hagen ontwikkelen zicht goed op kleigrond

Op basis van het bovenstaande zou u de conclusie kunnen trekken dat het planten op kleigrond alleen maar nadelen met zich meebrengt maar niets is minder waar. Kleigrind is immers zeer vruchtbaar en kan een uitstekende voedingsbodem zijn voor prachtige (kalkminnende) beplanting. Van nature is kleigrond immers meestal neutraal tot basisch en dat wil zeggen dat het een kalkrijke grond is. Er zijn dan ook een aantal hagen die zich uitstekend kunnen ontwikkelen op kleigrond. Hierbij kunt u denken aan de haagbeuk, de winterlinde, de kornoelje en de sierkers. Al deze hagen zijn bij Haag & Heg verkrijgbaar.

Heeft u behoefte aan advies over hoe u het beste een haag op kleigrond kunt plaatsen en welke soorten hiervoor het beste geschikt zijn? Neem dan gerust contact met ons op. Onze vakkundige medewerkers helpen u graag verder.