het nut van een ecovriendelijke tuin

Het nut van een ecovriendelijke tuin

20 februari 2023 | Hans

In een ecovriendelijke tuin, of te wel een ecotuin, gaat de aandacht extra uit naar mens, dier en natuur. Uw tuin is namelijk dé plek waar geleefd wordt. Zowel door u, maar ook door verschillende dieren, plantsoorten en bloemen. Samen met de natuur kan u ervoor zorgen dat uw ecotuin een fijne en rustgevende plek is waar duurzaamheid voorop staat. Hoe u dat precies doet, vertellen we u in dit artikel!

Een ecovriendelijke tuin: hoe creëert u die?

Mocht u uzelf afvragen of uw tuin te groot of te klein is en daardoor eigenlijk wel geschikt is: van elke tuin is een ecovriendelijke tuin te maken. Op veel verschillende manieren kunt u jouw tuin milieuvriendelijk inrichten. We hebben daarom de mogelijkheden voor het omtoveren van uw tuin in een ecotuin voor u op een rijtje gezet.

Kies een goede mix van groen

De meest gezonde ecovriendelijke tuinen bevatten de juiste mix van hagen, bloemen en planten. Er wordt zelfs gesuggereerd dat sommige combinaties elkaar versterken doordat ze groei en vitaliteit stimuleren. Zo zijn er bijvoorbeeld hoge planten die de lage zongevoelige planten beschermen met hun schaduw en bloemen die insecten afschrikken van planten waar deze beestjes ongewenst zijn. Stem daarom het groen in uw tuin goed op elkaar af!

Bedek wanden en schuttingen met klimplanten

Wat nog meer ecovriendelijk is voor uw tuin, is het plaatsen van klimmende planten. Bedek uw muur, schutting of erfafscheiding met bijvoorbeeld klimop of coniferen. Het aanleggen van klimmende planten is niet alleen ecovriendelijk maar het geeft u ook nog eens een groen en levendig gevoel.

Trek vogels aan

Vogels zijn dé beschermers van uw ecotuin. Deze gevleugelde vrienden eten namelijk ongedierte zoals slakken, rupsen en wormen die u tuin alleen maar vernietigen. Daarom is het goed om vogels naar uw tuin te lokken zodat zij jouw ecotuin op een natuurlijke manier kunnen onderhouden. Koop daarom bijvoorbeeld de Hulst Heckenfee of de Hulst Aquifolium. Deze planten bevat namelijk besjes waar vogels ook dol op zijn!

Natuurlijke materialen in een ecovriendelijke tuin

Als u een ecotuin wilt nastreven, moet u ook rekening houden met materiaal. Kiest u er bijvoorbeeld voor om planten te kopen? Koop er dan een houten plantenbak bij in plaats van plastic potten. Let er in het geval van hout wel extra op dat het een FSC- of PEFC-keurmerk heeft. Op die manier bent u er van verzekerd dat het hout ook op een duurzame manier geproduceerd is.

Draag uw steentje bij aan een beter klimaat

Het klimaat verandert en daaraan moeten wij onszelf aan gaan passen. De druk binnen het ecosysteem blijft groeien en hoveniers spelen een belangrijke rol bij het verminderen hiervan. Onderzoeken hebben aangetoond dat het aanleggen van een ecotuin een positief effect heeft op de vertraging van deze klimaatverandering omdat het ons energieverbruik en onze verspilling verminderd. Help daarom mee aan een beter milieu en tref duurzame maatregelen en bedenk ecologische oplossingen voor in uw tuin. Alle beetjes helpen!

Ecovriendelijke planten