Planten_beschermen_tegen_de_kou

Hoe bescherm ik mijn planten tegen de kou?

3 december 2019 | Hans

De winter komt eraan. De reacties duikelen omlaag en voor u het weet staat u dagelijks in de vroege ochtend een laag ijs van de voorruit van uw auto te krabben. De winter is een mooie tijd, zeker als het begint te sneeuwen. Voor sommige planten is die kou echter niet zo prettig. Hoog tijd om het eens te hebben over de verschillende manieren waarop u uw planten tegen het koude weer kunt beschermen. Want u bent gelukkig niet kansloos in de strijd tegen de vorst en ijzel die uw tuin gaan teisteren. Wat u precies kunt doen om het uw planten zo comfortabel mogelijk te maken, leest u in dit blog.

Nachtvorst en echte vorst

Voordat we ons verder verdiepen in het beschermen van uw planten in winterse omstandigheden, willen we eerst een subtiel maar belangrijk verschil tussen nachtvorst en echte vorst verduidelijken. In de herfst krijgen we regelmatig te maken met de nachtvorst, waarin de temperatuur buiten daalt tot minimaal -5 graden Celsius. Niet bepaald warm, maar voor uw planten is deze nachtvorst geen echte dreiging. Wat uw planten minder mooi vinden, is de echte vorst die ook overdag aanhoudt. De bovengrond bevroren en de temperaturen komen de -5 en -15 graden Celsius te liggen. Dit zijn de artikelen waar u uw planten wel tegen moet beschermen.

Planten in pot en planten in de grond

De ene plant is de andere niet en gelukkig zijn veel planten behoorlijk winterhard. Dat wil zeggen: ze kunnen redelijk tot goed tegen de winterse kou. Ook de plaatsing van een plant speelt een grote rol bij het risico dat een plant loopt. Staat uw plant midden in de tuin, op een winderige plek? Dan wordt de situatie een stuk penibeler. Een plant in de pot loopt bovendien een groter risico op vorstschade dan planten in de grond. Dit heeft te maken met de temperatuur die boven de grond net een paar graden kouder is dan de grond zelf. Hierdoor kan zelfs een winterharde plant doodvriezen als deze in een pot op een winderige plek in uw tuin komt te staan.De wortels van planten in de grond zijn over het algemeen beschermd tegen de vorst, omdat alleen de bovenlaag van de grond bevriest.

Bescherm uw planten

Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om gepotte planten te beschermen tegen de kou. U kunt de binnenkant van de pot bijvoorbeeld isoleren met bubbeltjesfolie of piepschuim. Dit geeft geen garanties, maar maakt uw plant wel een beetje weerbaarder. Bij planten die echt slecht tegen vorst kunnen u altijd nog een vliesdoek gebruiken. Dit moet u echter nooit te lang laten zitten. Om er zeker van te zijn dat uw planten de winter overleven, koopt u het beste een winterharde plant. Dan bent u er zeker van dat u weinig problemen krijgt tijdens de winter. U kunt bijvoorbeeld een levensboom kopen , de meeste soorten levensbomen kunnen namelijk prima tegen de winterse temperaturen.De wintergroene naalden maken het plaatje compleet.