hoe kun je het beste oude hagen vervangen

Hoe kun je het beste oude hagen vervangen?

21 maart 2023 | Hans

Het vervangen van hagen kan een grote uitdaging zijn, maar het is een noodzakelijke stap om een mooie en gezonde tuin te behouden. Of u nu oude, zieke of beschadigde hagen vervangt of simpelweg een upgrade wilt uitvoeren, de manier waarop u het doet is vrijwel hetzelfde. In dit artikel zullen we stap voor stap uitleggen hoe u oude hagen op de beste manier kunt vervangen.

Hagen vervangen: een goed begin is het halve werk

Om te beginnen is het cruciaal om het juiste moment te kiezen om uw hagen te vervangen. Het is het beste om hagen te vervangen tijdens het rustseizoen, meestal in de late herfst of de vroege winter. Dit geeft de nieuwe hagen de tijd om zich te vestigen en te wortelen voordat het volgende groeiseizoen begint. Als het echter niet mogelijk is om te wachten, kunt u de hagen ook vervangen tijdens het groeiseizoen. In dat geval moet u ervoor zorgen dat de nieuwe haagplanten voldoende water krijgen om te overleven.

Houd rekening met onze natuurliefhebbers

Om de hagen te verwijderen, gebruikt u een schop of graafmachine om de plantenwortels en restanten volledig uit te graven. Verwijder ook eventuele stenen of wortels die de grond ongelijk maken. Voordat u begint met het verwijderen van de oude hagen, is het belangrijk om te controleren of er geen vogels of andere dieren in de hagen broeden. Als dat zo is, wacht dan tot het broedseizoen is afgelopen voordat u begint met het verwijderen van de hagen.

Oude hagen vervangen voor nieuwe hagen

Als de hagen uiteindelijk verwijderd zijn, is het tijd om de grond voor te bereiden op de nieuwe haagplanten. Graaf de grond tot ongeveer 30 cm diep en verwijder eventuele stenen of wortels. Voeg organische compost of bemesting toe om de bodemkwaliteit te verbeteren. Dit voorziet de nieuwe haagplanten van de benodigde voedingsstoffen. De afstand tussen de nieuwe hagen moet daarnaast gelijk zijn aan de breedte van de volgroeide plant. Graaf een gat voor elke plant, plaats ze op de juiste hoogte. Vul de gaten aan met aarde en druk de grond stevig aan.

Onderhoud en groei van nieuwe hagen

Nu de nieuwe hagen zijn geplant, is het belangrijk om ze goed te onderhouden. Geef de planten voldoende water om ze te helpen wortelen en blijf dit regelmatig doen, vooral tijdens droge periodes. Verwijder onkruid en snoei de hagen om hun vorm en grootte te behouden. Maar wees voorzichtig en snoei niet te veel, omdat dit de groei van de haagplanten kan belemmeren.

Shop het groen voor jouw tuin in ons assortiment

Zijn uw hagen aan vervanging toe en bent u nog op zoek naar mooie nieuwe haagplanten van hoge kwaliteit? Kijk dan eens rond in ons assortiment aan hagen. Hier vindt u verschillende soorten. Kies bijvoorbeeld voor groenblijvende hagen, zoals de Levensboom Smaragd of de Hulst Heckenpracht, die hun kleur behouden in de winter. Of kies voor onderhoudsvriendelijke hagen, zoals de Rode Beuk of de Taxus Media Hicksii, waar u weinig tot geen omkijken naar heeft. Naar welke hagen u ook op zoek bent, u vindt ze allemaal bij Haag & Heg!

Vervang oude hagen voor deze hagen