Tuin_voorbereiden_winter

Hoe moet ik mijn tuin voorbereiden op de winter?

20 januari 2020 | Hans

Na een tijd van lage temperaturen, vorst op de autoruit, sneeuw op de oprit en kale bomen en planten, begint het voorjaar. Wanneer de alles weer in bloei komt te staan, ziet u eigenlijk pas goed wat het effect van de winter op uw tuin is geweest. Is het een kwestie van hopen op het beste? Nee, dat gelukkig niet. Door uw tuin goed voor te bereiden op de winter u problemen die vaker voorkomen dan nodig is. Dat vinden wij als grote liefhebbers van groen in de tuin erg zonde. Daarom delen we extra aandacht aan dit onderwerp, zodat u deze winter en alle komende winters uw tuin optimaal kunt voorbereiden op de winter. Lees meer in dit blog.

Wanneer kunt u de tuin het beste voorbereiden op de winter?

Uw tuin voorbereiden op de winter, wanneer doet u dat eigenlijk het beste? Vanaf eind oktober kunt u al beginnen door enkele voorbereidingen te treffen. Bijkomend voordeel van werken in oktober: de omstandigheden buiten zijn prima om in de tuin te werken. De grond is niet zo hard.

Maai het gras vanaf oktober wat langer dan dat u in de zomer heeft gedaan. Dit is misschien wat langer dan u gewend bent, maar het komt het gras op termijn zeker ten goede. Een hoogte van ongeveer 4 centimeter is perfect. Buiten het maaien is er nog een belangrijke taak die u niet moet vergeten. In de herfst zorgt een flink bladerdek ervoor dat het gras weinig ruimte krijgt om te ademen en zonlicht te ontvangen. Door gebruik bladeren regelmatig op te harken, u dat dit gebeurd.

Onderhouden van uw haag

Hoe u uw haag kunt voorbereiden op de winter is afhankelijk van de gebruikte haagplanten. Iedere soort heeft een andere groeisnelheid, winterhardheid en snoeibeperking. In de meeste gevallen geldt dat u tweemaal per jaar snoeien goed zit. U snoeit de haag net na de winter en eenmaal gedurende de herfst. Vraag altijd even na bij uw verkoper hoe u het beste voor uw haag kunt zorgen. Gaat u bijvoorbeeld een levensboom kopen ? Dan is het beste moment om te snoeien in half mei en eind september. Maar sommige langzaamgroeiende varianten, zoals de Thuja Occidentalis Smaragd , hoeft maar een keer per jaar gesnoeid te worden. Dit doet u dan in de herfst. Een goed onderhouden en netjes gesnoeide haag zal de winter ook goed doorkomen.

Geef het voorjaar kleur

Door in het najaar uw tuin een klein beetje extra aandacht te geven, kunt u in het voorjaar genieten van hele fraaie kleuren. Door bloembollen te planten, zoals tulpen, narcissen, krokussen en hyacinten heeft u in het voorjaar een tuin vol vrolijke kleuren dankzij deze vroege bloeiers.