portugese_laurier_kopen_2

Laurier als haag: uit welke soorten kan ik kiezen?

28 oktober 2019 | Hans

Uiteraard zult u in de wintermaanden niet snel een haag planten, maar het kan nooit kwaad om eens vooruit te kijken en welke hagen zoal geschikt zijn voor uw tuin. Voor een mooie, volle haag zijn verschillende soorten planten te gebruiken. Toch is er een plant die dankzij de volle groene bladeren en wintergroene eigenschappen in moderne als klassieke tuinen een aanvullende vormt. Dit is de laurier (ook wel laurierkers genoemd). U kunt kiezen uit verschillende cultivars van soorten laurier. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van laurier of bent u van plan om laurier te kopen? In dit blog leggen wij u meer uit over de verschillende soorten die verkrijgbaar zijn.

Bekende soorten

Laurierhagen heeft u enorm weleens gezien als haag of heg. Dit komt en door hun snelgroeiende eigenschappen en ook door de dikke bladeren. Vrijwel alle soorten laurier hebben deze kenmerken en vormen een dichte haag. Alle soorten laurier zijn echter niet op één hand tellen, dus hieronder een aantal lauriersoorten voor u op een rij:

  • Laurier Novita (Prunus laurocerasus Novita): Een laurier Novita bestellen ? Dan weet je dat je bij Haag-Heg goed zit. De laurier Novita is een volle haagplant met dik glanzend blad. De bladkleur is licht tot donkergroen. Wel op: de Novita is een snelle groeier. Minimaal twee snoeibeurten per jaar zijn zeker nodig om de haag in model te houden. 
  • Laurier Genolia (Prunus laurocerasus Genolia): De laurier Genolia kenmerkt zich door de smalle opgaande en vrij compacte groei. U heeft dus iets meer planten per strekkende meter nodig voor dit type laurier. Het blad is donkergroen. Ook de Genolia staat bekend om zijn groeisnelheid en vraagt dus wel om regelmatig onderhoud. 
  • Laurier Rotundifolia (Prunus laurocerasus Rotundifolia): Als u van plan bent om een laurier Rotundifolia te kopen heeft u met een stijlvolle haag te maken. De laurier Rotundifolia ziet u dan ook terug in zowel klassieke als moderne tuinontwerpen. De grote, ronde bladeren zorgen voor veel beschutting. Voordeel: de Rortundifolia blijft ook tijdens de wintermaanden groen.

Wat u verder moet weten over laurier

Zoals gezegd zijn er nog veel andere soorten laurier. Mogelijk heeft u ook al eens van de Otto Luyken , Herbergii , Portugese laurier van de Caucasica gehoord, dat kan! Ook dit zijn populaire varianten van de laurier die door kwekers worden verkocht als haag. Tijdens extreme vorst of hitte is de laurier aanplanten nooit aan te raden. De toevoer van vocht en mineralen naar de plantenwortels kan in slechte temperaturen in de knel raken. Is het beter weer? Dan kan de laurier zowel in het voorjaar, zomer en najaar de grond in. Wilt u meer weten over welke soort laurier in uw tuin past? Raadpleeg dan altijd een kweker. Die helpt u graag op weg met onderhoud- en aanplanttips.