najaar als beste planttijd

Najaar als beste planttijd

4 oktober 2022 | Hans

Het najaar is de beste tijd om hagen en heggen te planten. De planten hebben dan genoeg tijd om zich te settelen voordat de winter intreedt. In het voorjaar zijn de planten vaak nog kwetsbaar vanwege de koude en natte weersomstandigheden. Daarnaast is het in het najaar vaak droger, waardoor er minder kans is op schimmels en andere ziektes.

Hagen en heggen planten in het najaar

Wanneer u hagen of heggen wilt planten, is het belangrijk om te weten welke soort u wilt. Er zijn verschillende soorten hagen, zoals beukenhagen, lijsterbes-hagen en coniferenhagen. Heggen zijn er in verschillende soorten, zoals leivormige heggen, struikheggen en boomheggen.

Hagen en heggen planten in het najaar is het beste tijdperk, omdat de planten dan minder water nodig hebben om te overleven. Ze kunnen ook beter wortelen in de koudere grond. Dit komt omdat de planten in het najaar meer tijd hebben om te wennen aan de nieuwe omgeving. Ook is de zonnestraling in het najaar minder hevig, waardoor de planten minder stress ervaren. Hierdoor zullen de planten beter groeien en zich sneller aanpassen aan de nieuwe omgeving. Dit betekent zoals gezegd dat ze minder kans hebben op ziektes en schimmels.

Het najaar als plantseizoen

In het najaar is er een groot aanbod aan verschillende soorten planten. Dit komt doordat veel tuincentra en tuinzaken hun voorraad aanpassen aan de seizoenen. Het is dus een goede tijd om uw tuin aan te passen of te veranderen. Zo hebben de nieuwe planten de rest van het jaar nog tijd om te wennen aan hun nieuwe plekje.

De juiste tijd om te planten

Wanneer u planten koopt, moet u altijd kijken of ze in het najaar geplant kunnen worden. Niet elke soort kan dat immers aan. Over het algemeen kunt u alle bloembollen in het najaar planten. Denk hierbij aan tulpen, hyacint en narcissen. Ook verschillende groentesoorten kunt u in het najaar planten. U plukt dan de productie van de volgende zomer, zoals bijvoorbeeld wortel, erwt of biet. Plant hierbij wel altijd op tijd, want sommige soorten groentes moet u maanden van tevoren plukken. Kijk dus altijd na hoeveel tijd er verstrijkt voordat de groente oogstbaar is en plan uw aankoop daarna.

Uw tuin in het najaar

In het najaar is er veel werk te verzetten in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het oogsten van groentes en fruit, maar ook aan het snoeien van bomen en struiken. Het is daarnaast een goede tijd om borders toe te voegen of te veranderen. Als u meer informatie nodig heeft over tuinieren in het najaar, kunt u terecht bij een tuincentrum of tuinzaak in uw buurt.

Hagen die u in het najaar plant