haag-snoeien

Hoe moet ik mijn haag onderhouden?

24 januari 2018 | Hans

Bij het uitkiezen van de haag is de onderhoudsvraag van de haagplant mede van groot belang. Er zijn hagen die immers meer onderhoud vragen dan andere varianten. Een haag heeft over het algemeen niet veel onderhoud nodig en is een vrij zelfstandige plant. In dit artikel lees je meer over hoe je een haag moet onderhouden.

Haagplanten zijn verkrijgbaar in een grote hoeveelheid soorten en varianten. Je kunt hierin onderscheid maken met betrekking tot de groeisnelheid, de planthoogte, groenblijvende hagen, de kleur van de bloemen, de standplaats en de onderhoudsvraag. Er zijn haagsoorten die vaker onderhouden moeten worden dan andere.

Grond verrijking en water

Het onderhoud van hagen bestaat voor het grootste deel uit het voeden en snoeien van de haag. Over het algemeen groeien de hagen prima in ons klimaat en zijn het planten die zichzelf prima kunnen onderhouden. Je kunt ervoor kiezen om de haagplanten af en toe wat bij te voeden, als de grond bijvoorbeeld niet vol genoeg is of na de snoei om de haagplant te helpen om weer aan te sterken. Dit doe je door wat meststoffen in de buurt van de haag te verspreiden. Let hierbij op dat de mest nooit direct op de haagplant terecht komt. Je loopt dan kans op verbranding en dan raakt de haag beschadigd. Daarnaast is het goed om ook de zuurgraad van de grond goed in de gaten te houden. Een verkeerde PH waarde van de grond heeft veel effect op de ontwikkeling van de haag.

Het is ook vrijwel niet nodig om een haag water te geven. Over het algemeen geeft ons klimaat voldoende water om een haag goed te laten groeien. Je kunt ervoor kiezen om de haag te verwennen bij extreme droogte in de zomer en wat extra water te geven. In de overige jaargetijden is dit zeker niet nodig. Het is wél van belang om een pas aangeplante haag van voldoende water te voorzien. Het is goed om dit enkele weken vol te houden.

Het snoeien van de haag

Het onderhoud van de haag zal dus hoofdzakelijk bestaan uit snoeiwerkzaamheden. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de groeisnelheid. De hagen met een gemiddelde groei zullen zo’n een of twee keer per jaar gesnoeid moeten worden. Dit is vooral om de haag mooi in vorm te houden en om niet te ver door te laten groeien. De echte snelgroeiers zullen vaker behandeld moeten worden met de snoeischaar. Hagen als de Liguster zullen om de zes weken in vorm gehouden moeten worden tijdens de snoeiperiode. Deze periode loopt van de maand april tot half september.

Hoever de haag gesnoeid mag worden is erg afhankelijk van het soort. Soorten zoals de Taxushaag kunnen tot diep in het bruine gedeelte worden teruggesnoeid. Door deze forse snoeibeurt zal ook een lelijk geworden taxushaag weer uitgroeien tot een volle haag met een mooie vorm. Andere soorten, zoals de Thuja en de Conifeer, mogen zeker niet zo diep worden gesnoeid. Deze haag zal zich niet meer kunnen herstellen.

Het is goed om de heg iets schuin te snoeien. Heggen hebben immers licht en lucht nodig. Als je de heg kaarsrecht snoeit, vallen de onderste blaadjes in de schaduw van de bovenkant. Je krijgt dan een ongelijke groei waarbij de bovenkant sneller groeit dan de onderkant. Het is dus goed om de onderkant net een fractie breder te laten dan de bovenkant.

Haag-Heg.nl helpt je graag verder

Zoals je zult begrijpen is de onderhoudsvraag van de diverse haagsoorten erg verschillend. Op onze website zul je specifieke informatie kunnen vinden over de diverse haagsoorten waarin ook de onderhoudsbehoefte per soort uitgebreid beschreven staat. Vanzelfsprekend kunnen wij je ook persoonlijk helpen. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Wij geven je graag advies over welke haag geschikt voor je is als je “groene vingers” hebt en welke haag juist minder onderhoud nodig heeft.