Snoeien_portugese_laurier

Eenvoudig uw Portugese Laurier snoeien

3 september 2018 | Hans

Een Portugese Laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) heeft de potentie om een prachtige compacte en dichte haag te worden die optimale privacy biedt. Tevens is de haag wintergroen en bijzonder sterk. Een voorwaarde is wel dat de haag regelmatig gesnoeid wordt. Een Portugese Laurier snoeien zorgt er immers voor dat de haag compact en in vorm blijft en zodat u een netjes bijgehouden groene wand om uw tuin heeft staan. Tevens vormt deze sterke haag een schild tegen weer en wind. Echter dankzij het feit dat de Portugese Laurier een relatief snelle groeier is, zijn regelmatige snoeibeurten echt nodig.

Portugese Laurierhaag

Ondanks het feit dat de Portugese Laurier over het algemeen een snelle groeier is, vereist deze haagsoort relatief eenvoudig onderhoud. Onder de Lauriersoorten (die allemaal behoorlijk snelle groeiers zijn) is de Portugese Laurier immers toch de langzaamste, wat zorgt voor iets minder intensief onderhoud. De meeste Lauriersoorten vereisen twee snoeibeurten per jaar, maar de Portugese variant neemt genoegen met een jaarlijkse beurt. Op die manier houdt u de haag mooi in vorm en compact. Tevens voorkomt u dat er dikke takken gaan vormen die later afgezaagd dienen te worden.

Wanneer Portugese laurier snoeien?

Voor het optimale onderhoud van een Portugese laurier is het aan te raden om deze te snoeien in het najaar, bij voorkeur in de maanden augustus of september. Op dat moment kan de struik zich volledig herstellen voor de winter en nieuwe scheuten ontwikkelen. Mocht u het snoeien in het najaar vergeten zijn, maakt u zich geen zorgen: de Portugese laurier verdraagt ook prima een snoeibeurt in het voorjaar, bijvoorbeeld in maart of april.

Het is raadzaam om de bovenkant iets smaller te snoeien dan de onderkant, zodat de onderste takken ook genoeg zonlicht krijgen. Het verschil in breedte groeit snel genoeg weer gelijk. Het resulteert in een groene en volle haag van boven tot beneden, zonder kale plekken. De Portugese Laurier gaat na het snoeien weer stevig de winter in. Wanneer uw Portugese Laurier de gewenste hoogte heeft bereikt kunt u de bovenkant gaan snoeien. Op deze manier zorgt u ervoor dat hij minder snel in de hoogte zal groeien.

Hoe kan ik het beste mijn Portugese laurier snoeien?

De bladeren van de Portugese Laurier zijn relatief groot. De beste manier om de haag te snoeien is dan ook met een snoeischaar. Zo kunt u de takken afknippen zonder dat de grote bladeren beschadigen en wonden oplopen. Een Portugese Laurier is in staat om nieuwe takken te laten groeien wanneer deze helemaal kaal is. Dus gaat u verhuizen en staat er een verwaarloosde Portugese Laurier in de tuin, of bent u zelf vergeten om uw haag te snoeien de laatste jaren en is hij inmiddels buiten proporties gegroeid? In dat geval kunt u de Portugese Laurier prima tot op het hout terugsnoeien. Er zullen snel nieuwe takken groeien zodat de haag weer groen en dicht wordt.