Portugese_laurier_ziekte

Portugese Laurier ziekte

7 maart 2018 | Hans

De Portugese laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) is een stijlvolle lauriersoort met een relatief klein, donkergroen blad en een hoge dichtheid. De wintervaste bladeren van de Portugese laurier zijn ongeveer zes centimeter lang en in de lente geeft de struik mooie witte bloemen. De soort heeft een klassieke uitstraling die goed tot zijn recht komt in landelijke tuinen. Ook voor kleine tuinen vormt de Portugese laurier een mooie groene erfafscheiding. Een heg van dit type laurier is smaller dan andere soorten, maar groeit alsnog tot een hoogte van ongeveer drie meter, zodat privacy en beschutting gegarandeerd zijn - zelfs in de wintermaanden. En dan is de Portugese laurier ook nog eens snel tevreden en groeit goed op iedere grondsoort, zowel in de zon als in de schaduw. Wel dient u hem te beschermen tegen de kou. Snoei hem dus niet te laat in het seizoen. Eens paar snoeien in augustus volstaat bij deze soort.

Portugese laurier ziekte voorkomen begint bij de aankoop

Helaas kan de plant bij slechte kweek of slecht onderhoud, net als bij elke plant, gevoelig zijn voor ziekten. Portugese laurier ziekte minimaliseert u in de eerste plaats door uw aankoop te doen bij een goede kwekerij. Bij Haag & Heg kweken we alle planten zelf op. Dit doen we zorgvuldig en met veel aandacht, liefde en oog voor kwaliteit en de gezondheid van onze planten.Ziekten en problemen kunt u in de tuin voorkomen door de planten de juiste condities te geven. Voor de Portugese laurier betekent dit dat hij op goed waterdoorlatende grond moet staan en geen natte voeten krijgt. Een zekere balans is nodig, want te veel droogte is niet goed. Zorg bij warme dagen dus dat de tuinslang in de buurt is en geeft de plant voldoende vocht en een goede drainage.

Portugese laurier ziekte herkennen

Hoe kunt u een Portugese laurier ziekte herkennen en wat is er aan te doen? Wanneer bladeren zich vervormen en niet goed ontwikkelen en de bovenkant van het blad kleverig of vuil is wijst dit op bladluis. Zijn er duidelijk harde, bruine schildjes op de stam en takken zichtbaar en ziet u witte wasdraden, dan duidt dit op schild- of dopluizen. Een ander dier dat schade aanricht op de laurier is de laurierroetmijt. Herkenbaar aan jonge bladeren die dof worden. Aan de onderzijde ziet u op het aangetaste blad de crèmekleurige mijten zitten. De laurierroetvlo is herkenbaar aan verdikte bladranden die naar binnen krullen. Het blad verkleurt naar een lichte kleur en later naar bruin. Laurierbladroller vreet het blad leeg, maar laat het bladskelet zitten. Krijgt de plant bleke, later bruine vlekken op het blad dan kan dit wijzen op bladvlekkenziekte.

Bel ons wanneer u een Portugese laurier ziekte vermoedt

Het is een hele lijst met onaangename ziekte die de Portugese laurier kunnen aantasten. Laat u zich hierdoor niet afschikken. De Portugese laurier die u bij ons aankoopt wordt direct geleverd uit eigen kwekerij. Met de grootste zorg besteden wij aandacht aan onze hagen, heggen en planten die met kluit, in pot of als kant-en-klaar heg leverbaar zijn, maar altijd ziektevrij geleverd wordt. Vertoont uw plant na verloop van tijd ziekteverschijnselen, vermoedt u een Portugese laurier ziekte, neem dan direct contact met ons op. We houden graag contact over de gezondheid van onze planten en kunnen u voorzien van passend advies.