Snoeien_meidoorn

Meidoorn snoeien: tips

1 juni 2018 | Hans

Wij delen een aantal tips om de Meidoorn te snoeien. De Meidoorn is een bekende plant die veelal wordt ingezet als haag. Daarnaast groeien wilde Meidoorns vooral aan bosranden. Hij heeft erg veel volksnamen, maar de originele naam van de Meidoorn (Crataegus Monogyna) stamt uit het Latijns. Dioscorides, een Griekse botanicus en geneesheer die voor de oude Romeinen werkte heeft de plant deze naam gegeven. Hij werd geïnspireerd door het woord ‘kratos’, dat staat voor ‘kracht’. Deze Griek beschreef dat de Meidoorn ontelbaar veel geneeskrachten had, zoals de werking tegen hart- en vaatziekten, hartstoornissen, stress en slaapstoornissen. Wetenschappelijke onderzoeken hebben de positieve werking op het hart bewezen: het eten van Meidoornbessen verlaagt te hoge bloeddruk en is goed voor de kransslagaders. Het hout van de Meidoorn is hard hout, ook daar kan de term ‘kratos’ (‘kracht’) op slaan. ‘Monogyna’ is een mix van ‘mono’ en ‘gyna’. Mono betekent één en dat slaat op het feit dat dit type Meidoorn eenstijlig is. ‘Gyna’ betekent ‘vrouwelijk’. In Nederland hebben we deze heester Meidoorn genoemd omdat hij in mei bloeit en typrende doorns heeft.

De Meidoorn snoeien

Wanneer u de Meidoorn dient te snoeien hangt af van het doeleind van de plant in uw tuin. De Meidoorn kan immers geplant worden met verschillende doelen. Zo kan hij gebruikt worden als solitaire plant, waarbij het gewenst is dat hij een mooie stam krijgt. In dat geval dient u hem in de zomer op te kronen. Dat betekent dat u de lage zijtakken wegknipt, om de stam beter zichtbaar te maken. In het najaar dient de bovenzijde bijgesnoeid te worden omdat deze plant nogal rommelig groeit. Door de kroon te dunnen komt er wat meer licht bij de rest van de Meidoorn. De Eenstijlige Meidoorn is ook prima inzetbaar als haag. In dat geval dient deze in juni gesnoeid te worden. Het zal nooit een strakke haag worden, door zijn wilderige groei, maar door een snoeibeurt in juni zal hij wel netjes ogen. Mocht u het fijn vinden als de haag strak de winter in gaat dan kunt u ervoor kiezen om de Meidoorn in september nogmaals te snoeien. Echter moet u er dan op rekenen dat er geen bloemen zullen komen in het daaropvolgende voorjaar. Hoe dan ook, snoei de Meidoorn nooit wanneer het vriest.

Meidoorn subsidie

Een Meidoorn is perfect voor iedereen die houdt van een stukje échte natuur in de tuin. Het is een heester die wild groeit, maar niet rommelig staat. In de winter verliest deze zijn blad, om in de lente weer helemaal vol te groeien met mooie witte bloemen als aanvulling. Deze bloemen veranderen in rode besjes die erg geliefd zijn bij vogels. Heeft u nog geen Meidoorn maar bent u na het lezen van dit artikel wel geïnteresseerd geraakt? Natuurbeheerders zijn voor het behoud van de Meidoorn en in sommige gemeenten in Nederland wordt de aanschaf van deze plant gesubsidieerd. Neem daarom altijd even contact op met de plaatselijke natuurvereniging!

Koop uw Meidoorn bij ons