Verwaarloosde_ligusterhaag_snoeien

Snoeien van uw verwaarloosde ligusterhaag

5 april 2018 | Hans

De liguster is een populaire haagsoort die veel wordt toegepast. Het is een haag met groen blad die in de zomer in bloei staat. In principe blijft de liguster het hele jaar door groen. Alleen bij extreme winters wordt deze kaal en groeit dan zijn blad weer terug in het voorjaar. Bij Haag-Heg zijn meerdere soorten liguster verkrijgbaar, waaronder de Liguster Atrovirens (Ligustrum vulgare Atrovirens). Dit type wordt gezien als de standaard liguster en is een snelgroeiende haag met een mooie dichtheid door blad en tak. Ook de Liguster Ovalifolium (Ligustrum Ovalifolium) en de Liguster Ovaliforium Aureum (Ligustrum Ovalifolium Aurum) zijn snelle groeiers die zorgen voor optimale beschutting. De Aurum heeft daarnaast een bijzonder gele rand om het blad waardoor hij makkelijk onderscheiden kan worden van zijn soortgenoten. Omdat de verschillende typen liguster behoorlijk snel groeien dienen deze sowieso twee keer per jaar gesnoeid te worden, waarbij wordt geadviseerd om tussen deze snoeibeurten door de haag regelmatig bij te werken om hem mooi compact en in vorm te houden. Als dit niet consistent gebeurt kan de haag er rommelig uit gaan zien en kunnen de onderste takken kaal worden door gebrek aan zonlicht. Het is dan zinvol om zo’n verwaarloosde ligusterhaag te snoeien zodat hij in ere wordt hersteld.

Verwaarloosde ligusterhaag snoeien: waarom?

Waarom is het belangrijk om een verwaarloosde ligusterhaag te snoeien? Allereerst moet de haag natuurlijk worden teruggebracht naar de gewenste hoogte. Mocht de groei van de haag echt uit de hand zijn gelopen dan mag hij best worden teruggesnoeid naar een hoogte van 50cm. Dit groeit snel genoeg weer omhoog. Probeer hierbij zo veel mogelijk de jonge takken te vermijden om deze onaangetast te laten doorgroeien. Als de verwaarloosde ligusterhaag zijn blad is verloren aan de onderkant hoeft u niet bang te zijn om te laag te snoeien; dit zal gewoon terug groeien zodra de takken weer zonlicht krijgen.

Hoe moet ik een verwaarloosde ligusterhaag snoeien?

Bij het snoeien van een al dan niet verwaarloosde ligusterhaag wordt vaak dezelfde fout gemaakt. We zijn geneigd om hem in een perfecte rechthoekige vorm te snoeien, maar daarbij vergeten we dat de bovenkant een stuk harder groeit dan de onderkant. Hierdoor krijg je uiteindelijk een haag die onder smal is en boven breed. Dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat de onderste takken minder zonlicht krijgen en dat is juist wat we willen vermijden bij het snoeien van een verwaarloosde ligusterhaag! Probeer de bovenkant iets smaller te snoeien (dit groeit vanzelf breed) en de haag zal in zijn geheel voller worden.

Wanneer snoei ik een verwaarloosde ligusterhaag?

Uiteraard wilt u een verwaarloosde ligusterhaag zo snel mogelijk snoeien, om uw tuin om te knappen. Dit kan in principe door het hele jaar heen, maar de beste tijd is in het voorjaar. Zodoende heeft de haag de hele zomer om zonlicht te vangen en een mooie dichtheid te bereiken. Vervolgens is het aan te raden om de haag in de herfst bij te snoeien om de vorm mooi strak te maken. Vergeet ook niet dat ligusters de perfecte hagen zijn om in interessante vormen te snoeien. Leuk om mee te experimenteren!

Ligusterhagen in ons assortiment