Stappenplan haag planten

Aanplant tips: een uitgebreid stappenplan om een haag aan te planten

21 april 2022 | Hans

Veel Nederlandse tuinen hebben een erfafscheiding in vorm van een haag. Een goed aangelegde haag geeft een gevoel van privacy, beschutting en soms ook bescherming. We benadrukken bewust dat een haag op de juiste manier aangeplant moet worden en dit vraagt zeker wel wat van uw aandacht. Een goede reden voor ons om hieronder wat belangrijke aanplant tips met u te delen. Daarnaast vindt u hieronder een uitgebreid stappenplan om een haag aan te planten.

Bekijk onze video met het stappenplan:

Stappenplan om een haag te planten

1)    Graaf een gleuf (of meerdere gleuven) in de grond voor een haag, of een gat in het geval van een enkele haagplant. De afmeting hiervan moet twee keer de omvang van de kluit hebben.

2)    Zorg voor een voedselrijke en losse grond in de directe omgeving van het plantgat. Deze optimale bodemomstandigheden kunt u creëren met compost, organische meststoffen of Vivimus.

3)    Zorg dat de grond rondom het plantgat voldoende vochtig is maar niet te nat.

4)    Plaats de haagplanten op de juiste plantafstand van elkaar in het gat. De plant mag niet de diep in de grond. De bovenzijde van de plant moet nog nét zichtbaar zijn.

5)    Vul het bodem aan met losse, voedingsrijke grond en druk de grond voorzichtig aan.

6)    Hou de grond voldoende vochtig en zorg dat deze wat vaker bemest wordt om de plant ondersteuning te bieden bij het inwortelen. Het is verstandig om de jonge beplanting met regelmaat van extra organische meststoffen te voorzien.   

Haagplanten in een dubbele rij planten

Haagplanten kunnen in één of twee rijen aangeplant worden. Hiervoor is het goed om de benodigde ruimte tussen de planten en de rijen vrij te houden om de plant de ruimte te geven voor de benodigde groei. Bij het aanplanten van de tweede rij is het goed om deze tussen de haagplanten van de eerste rij te plaatsen, zodat een denkbeeldige driehoek gevormd wordt. Het uiteindelijke resultaat van het planten van haagplanten in een dubbele rij is dat u dichter begroeide haag zult krijgen. Tot slot is het goed te weten dat u de haagplanten het beste regelmatig kunt snoeien. Snoeien doet groeien. Door het regelmatig snoeien krijgt u een mooie strakke haag. Geef de plant na de snoeibeurt wat mest van een goede kwaliteit en wat extra water. Zo kan de plant goed herstellen van de snoeibeurt en kunt u genieten van een mooie en volle haag.

Volop keuzemogelijkheden in haagplanten

U heeft bij Haag & Heg volop keuzemogelijkheden in haagplanten. U kunt bij ons bijvoorbeeld de keuze maken voor een groenblijvende of een bladverliezende haag, een los of een strak exemplaar, een groene of een bloeiende, een hoge of liever een lager model. De planten zijn in veel gevallen in pot of in kluit bij ons verkrijgbaar. Er zijn echter planten die verkrijgbaar zijn met blote wortel. Dit wordt ook wel “wortelgoed” of “naakt wortelig” genoemd. Hiermee komen we direct op een belangrijke aanplant tip. Het is immers belangrijk dat u zorgvuldig omgaat met deze wortel om het beschadigen van de plant te voorkomen. Let er bijvoorbeeld op dat de wortel niet zal uitdrogen bij het vervoer (door eventuele rijwind dat langs een aanhanger gaat). Het is hiervoor goed om de wortel even in te pakken. Het beste is om de plant direct in uw tuin aan te planten. Zorg er dus voor dat u het plantgat gegraven hebt voordat de planten arriveren. Let op, het is zeker niet goed om de langdurig wortels in een bak met water te zetten voordat u de plant gaat aanplanten. Hiermee kunt u de wortels onherstelbaar beschadigen!