tuin_voorbereiden_voor_de_winter

Tuin voorbereiden voor de winter

3 oktober 2018 | Hans

We leven in een land waarbij de seizoenen overheersen. Onze zomers kunnen heel warm worden en onze winters heel koud. Gelukkig zijn de planten die we veel om ons heen zien gewend aan dit ritme en hebben ze zich hieraan aangepast. Echter kunnen de planten in uw tuin wel uw hulp gebruiken om sterk de winter in te gaan om er zo in het voorjaar weer op hun best uit te komen. En naast de planten zijn er nog een aantal zaken om aan te denken.

Hagen winterklaar maken

Het onderhoud verschilt per haagsoort, maar wat de meeste hagen met elkaar gemeen hebben is het feit dat ze in september gesnoeid dienen te worden. Op deze manier gaat de haag compact en in vorm het najaar in. Omdat het nog een aantal maanden duurt voordat de vorst toeslaat, heeft de haag genoeg tijd om zijn “wonden” te herstellen voordat de vorst begint en gaat hij sterk de winter in. Wanneer de bladeren van de bomen gaan vallen en u uw tuin gaat harken of vegen, gooi het gevallen blad dan niet weg! Veeg het naar de haag toe en leg het rondom de kluiten neer. Dit zorgt voor extra voeding (compost) en vocht voor de haag en tevens beschermt het de kluit. Controleer wel eerst of het blad gezond is en geen schimmel bevat, anders kan dit overspringen op uw haag.

Planten en bollen

Sommige planten kunnen prima tegen de vorst, andere zullen sterven. Het is belangrijk om uit te zoeken welke temperaturen uw planten kunnen verdragen. Degene die niet tegen vorst kunnen kunt u inpakken met jute en stro. Als ze in losse potten staan kunnen deze naar binnen worden gehaald of in de schuur worden geplaatst (vergeet overigens niet dat sommige potten ook geen vorst kunnen verdragen en mogelijk opensplijten). De periode waarin men de tuin gaat voorbereiden voor de winter is het perfecte moment om nieuwe bollen te planten. Wanneer deze in het najaar de grond in gaan kunnen ze het eerstvolgende voorjaar al in de bloei gaan. Echter is het belangrijk om de grond goed te controleren. Een natte grond zorgt ervoor dat de bollen kunnen verrotten en wanneer er vorst in de grond zit zullen ze bevriezen. Het beste moment om ze te planten is dus wanneer het een aantal weken droog blijft en geen vorst is aangekondigd.

Andere zaken in de tuin voorbereiden voor de winter

Natuurlijk zijn er naast de begroeiing ook nog andere dingen om voor te bereiden voor de winter. Denk bijvoorbeeld aan een eventuele vijver. Wanneer de vijverplanten afsterven in de herfst gaan ze rotten en giftige stoffen afgeven. Als er ijs op de vijver ligt kunnen deze stoffen nergens naartoe en bovendien komt er geen zuurstof meer bij de vissen. Zorg daarom dat er een ijsvrijhouder in de vijver wordt geplaatst die een gat in het ijs vrijhoudt voor zuurstof en de afvoer van giftige gassen. Vergeet ook niet om de buitenkraan voor te bereiden op de winter. Probeer ook de vogels een handje te helpen door vogelnestjes te legen en schoon te maken zodat ze er koude nachten in kunnen doorbrengen. Leg gaas over eventuele drinkbakken heen zodat vogels er wel uit kunnen drinken maar er niet in kunnen badderen (de vleugels kunnen dan bevriezen).

Zoekt u een haag?