Tuinieren op drie hoog hoe doe ik dat

Tuinieren op drie hoog hoe doe ik dat

27 januari 2020 | Hans

Veel steden hebben te kampen met een schaarste op het gebied van woningbouw. Maar debevolkter, maar de dicht beschikbare ruimte neemt niet of nauwelijks toe. Er wordt daarom gekozen voor bouwen in de hoogte, om iedere vierkante meter optimaal te benutten. Hierdoor wordt het mogelijk om met mensen in relatief klein gebied te wonen, voor een betaalbare prijs. Maar deze voordelen komen wel met een groot nadeel voor alle planten- en natuurliefhebbers. Het groene uiterlijk in de stad dreigt volledig te maken, nu mensen alleen een balkon hebben in een plaats van een gazon en haag. Gelukkig zijn er ook manieren om een groene tuin te onderhouden op een balkon. Lees hier meer over.

Een tuinbalkon ontwerpen

Een tuin en een balkon zijn heel verschillend op veel manieren, maar er zijn ook gelijkenissen. Een balkon is in principe niets anders dan een hele kleine tuin op een paar verdiepingen hoog. Naast de beperkte ruimte heeft een balkon dus ook geen directe verbinding met de aarde, en dat is nou net een belangrijke voedingsbron van alle planten die we vaak tegenkomen. Zonder voedzame grond kunnen planten zich niet goed ontwikkelen en dat loopt vaak slecht af. Gelukkig zijn er veel planten die prima in een pot kunnen gedijen.

Een haag op uw balkon?

Hoewel planten prima in pot geplaatst kunnen worden, geldt dat zeker niet voor alle plantenoorten. Een haag op uw balkon plaatsen is helaas niet mogelijk. Er zijn echter wel haagplanten die ook solitair te plaatsen zijn. In een pot zullen ze nooit hun maximale potentie bereiken, maar dat is voor gebruik op een balkon ook helemaal geen kwalijke zaak. Een plant die wel zes meter kan worden, zoals de laurier Rotundifolia, zou uw balkon direct overnemen. Door het gebrek aan ruimte zal het wortelstelsel niet groeien en wordt de plant in pot dus nooit zo groot en sterk als een plant in volle aarde.

Haagplanten op uw balkon

Er zijn verschillende haagplanten die wel geschikt zijn voor plaatsing op een balkon. Deze kunnen goed in de hoogte groeien terwijl ze toch smal blijven: ideaal voor op een balkon dus. De taxus Baccata is een van de soorten die in vrijwel elke vorm te snoeien is. Dit maakt de plant ideaal voor gebruik op een balkon. U kunt de plant smal houden, terwijl deze in de hoogte iets meer vrijheid krijgt. Uw balkon volledig afschermen misschien niet, maar door een paar planten strategisch te plaatsen kunt u toch voldoende beschutting realiseren.