Groenblijvende_vaste_planten

Vaste planten die groenblijvend zijn

25 juni 2018 | Hans

Eén van de vele voordelen van de zomer is het feit dat de wereld groen kleurt. Alle planten en bomen staan vol trots in bloei. Echter zijn helaas zijn niet alle vaste planten groenblijvend. Zoals we weten worden de meeste bomen kaal, en daarnaast ook een hoop struiken, planten en hagen. Gelukkig zijn er altijd uitzonderingen, zo ook in de wereld van hagen en vaste planten. Groenblijvend wil dus zeggen dat de plant het hele jaar door groen blijft en zijn bladeren niet verliest. In het geval van hagen of erfafscheidingen is dit een ideale eigenschap omdat het zorgt voor beschutting en privacy gedurende het hele jaar. Vaste planten die groenblijvend zijn zorgen bovendien voor kleur in de tuin wanneer de dagen korter worden en de planten en bomen in de omgeving zijn blad verliest. De ideale toevoeging aan een tuin.

Welke vaste planten zijn groenblijvend?

De reden dat niet alle vaste planten groenblijvend zijn is omdat elke soort andere eigenschappen heeft. De ene is winterhard, terwijl de andere herboren wordt in het voorjaar. We zien dat groenblijvende vaste planten altijd een populaire keuze zijn door hun beschutting en kleur gedurende het hele jaar. Een aantal voorbeelden van groenblijvende vaste planten die als broodjes over de toonbank gaan zijn onder andere de Rhododendron, de Buxus (Palmboom) en de Hulst (Ilex). Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens van deze namen gehoord. Het zijn stuk voor stuk veelgebruikte planten in ons land vanwege het feit dat ze prima bestand zijn tegen ons Nederlandse klimaat. Daarnaast zijn de Glansmispel Red Robin (Photinia Fraseri Red Robin), de Sneeuwbal (Viburnum Tinus) en de Olijfwilg een aantal van onze persoonlijke favorieten om uw tuin van kleur te voorzien in de wintermaanden.

Vaste planten: groenblijvend en andere eigenschappen

Naast het feit dat bepaalde vaste planten groenblijvend zijn, hebben ze uiteraard ook nog andere eigenschappen. Zo is de Vuurdoorn Red Column ook een lentebloeier. Er hangen in het voorjaar prachtige witte bloemen in deze plant. In het najaar groeien er grote trossen met rode bessen tussen de bladeren, dus het is ook een besdrager. Zo voorziet deze plant uw tuin van veel verschillende kleuren door het jaar heen. De verschillende soorten Rhododendron hebben als eigenschap dat ze lentebloeiers zijn en relatief weinig onderhoud vereisen. De bloei komt voor in ontelbaar verschillende kleuren, afhankelijk van de soort. Hoe zit het met uw tuin? Zijn uw vaste planten groenblijvend, of verliezen ze hun blad in de winter? Wellicht is het dan wenselijk om een aantal winterharde planten toe te voegen, zodat uw tuin ook in de winter levendig blijft. Vergeet ook niet dat de lentebloeiers zorgen voor vogels en vlinders in de lente. Altijd fijn!

Voorbeelden van vaste planten groenblijvend: