verschil_portugese_laurier_en_gewone_laurier

Wat is het verschil tussen de Portugese Laurier en gewone Laurier?

15 mei 2019 | Hans

De Laurier is een populaire struik, die veel wordt gebruikt als haagplant. Eén van de redenen waarom veel mensen voor deze haagplant kiezen, is omdat deze zowel wintervast als wintergroen is. Dat wil zeggen dat de haag het hele jaar door zijn mooie groene kleur, waardoor u jaar in jaar uit geniet van een groene tuin. Binnen de Laurierfamilie ontstond we verschillende soorten. Voorbeelden hiervan zijn de Portugese Laurier en de gewone Laurier. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de Portugese Laurier en de gewone Laurier?

De verschillende soorten


Zoals hierboven al las zijn er binnen de Laurierfamilie diverse soorten te detecteren. De handige onderverdeling is het maken tussen de Portugese Laurier (Prunus Lusitanica) en de gewone Laurier (Prunus Laurocerasus) . Van deze laatste varianten bestaan diverse sub-soorten, zoals de Laurier Etna , Novita en Rotundifolia . Hoewel deze verschillende varianten veel op elkaar lijken, zijn ze toch allemaal uniek. Dit zit 'm niet alleen in het uiterlijk van de plant, maar ook in de groeisnelheid en winterhardheid.

Het verschil tussen de Portugese Laurier en de gewone Laurier


Maar wat is nu het verschil tussen de Portugese Laurier en de gewone Laurier? In veel aspecten lijken de planten op elkaar. Het verschil zit 'm voornamelijk in het uiterlijk van de bladeren en het volume van de haag.

Het volume van de haag

De meeste gewone Lauriersoorten groeien hard in de hoogte als in de breedte. De Portugese Laurier is hierin een uitzondering. De struik groeit vlot, maar voornamelijk in de hoogte. Uiteindelijk kan de Portugese Laurier maar liefst 3 meter worden. Dit maakt de Prunus Lusitanica de ideale struik als u beschutting in de tuin wilt creëren, maar niet wilt dat de struik te breed wordt.

Het uiterlijk van de bladeren

Een ander aspect waarin de Portugese Laurier verschilt van de gewone Laurier is het uiterlijk van de bladeren. De bladeren van de Prunus Lusitanica zijn namelijk een stuk kleiner dan die van de Prunus Laurocerasus. Ook hebben de meeste Lusitanica-varianten.

De juiste variant voor u

Zoals hierboven leest zijn de Portugese Laurier en de gewone Laurier verschillend in uiterlijk als in de groei. Welke variant het beste in uw tuin past, hangt af van uw wensen. Heeft u een grote tuin en bent u op zoek naar een struik met veel volume? Dan is de gewone Laurier een goede keuze. Heeft u minder ruimte, maar wilt u wel voldoende beschutting in de tuin? Dan is de Portugese Laurier ideaal.