Buxus_vervanger (1)

De beste Buxus vervanger

18 mei 2018 | Hans

De Buxus is een populaire haagsoort in Nederland. Het is immers een haag die uitstekende beschutting levert en met relatief eenvoudig onderhoud tevreden is. Daarnaast is de Buxus makkelijk uniek te maken omdat deze zich in veel leuke vormen laat snoeien. Om deze redenen is de Buxus veel te vinden in tuinen in de vorm van bollen, doolhofjes, of verschillende vormen tuinafscheiding. Echter zorgt een enorme toename in populariteit dat een plant makkelijker vatbaar wordt voor ziektes. Zo is er actueel een ongedierteplaag die de Buxus aantast, de buxusrups of buxusmot. De aanwezigheid van de buxusrups in uw buxus is herkenbaar aan dode blaadjes, kale takken en spinsel wat erg op spinnenwebben lijkt. Als de buxusrups uw buxus zodanig heeft aangevreten dat herstellen onmogelijk is, dan zit er helaas niks anders op dan de Buxus te vervangen. U kunt er uiteraard voor kiezen om een nieuwe buxus neer te zetten, maar als u liever niet wilt riskeren dat de rups weer toeslaat, kunt u kiezen voor een andere Buxus vervanger of Buxus alternatief.

Wat is een goede Buxus vervanger?

De Buxus is een veelgebruikte haag met een iconische uitstraling. Het blad is klein en rondvormig en blijft het hele jaar groen. Daarnaast zorgt de Buxus voor uitstekende dichtheid. Bij het uitzoeken van een Buxus vervanger is het daarom raadzaam om naar vergelijkbare eigenschappen te zoeken.

Japanse Hulst (Ilex Crenata). De Japanse Hulst is de plant die qua uitstraling en onderhoud het dichtste bij de Buxus komt. Met zijn kleine, groene afgeronde blad zou je zeggen dat het een broertje van de Buxus kan zijn. Gedurende de winter blijft de Japanse Hulst groen en zorgt deze tevens voor uitstekende beschutting. In het voorjaar krijgt deze haag zwarte besjes.

Taxus Baccata. Met zijn naalden lijkt de Taxus Baccata van dichtbij wellicht niet zo op de Buxus, maar hij is wel prima te snoeien in elke gewenste vorm. De dichtheid van deze haag is vergelijkbaar met die van de Buxus. Het is een langzame groeier die genoegen neemt met een tot twee snoeidbeurten per jaar.

Liguster. De Liguster is een andere populaire haagsoort. Net zoals de Buxus, heeft deze haag een klassieke uitstraling. Hoewel zijn blad een maatje groter heeft en een puntigere vorm, is het een prima buxus vervanger. De Liguster is een prachtige, volle, semi-wintergroene haag die snel groeit en kan groeien in zowel zon, halfschaduw en schaduw. Als u zoekt naar een groene buxus vervanger kunt u kiezen voor de Liguster Ovalifolium of de Liguster Atrovirens. Zoekt u echter naar nét iets anders, dan is de Liguster Ovalifolium Aureum een interessante optie. Deze heeft namelijk een mooie gele rand om het blad heen.

Het is natuurlijk nooit leuk om een Buxus genoodzaakt te moeten vervangen als gevolg van de buxusrups. Echter met de bovengenoemde opties zult u zeker tevreden zijn en krijgt uw tuin weer een frisse look. Kies daarom uw favoriete Buxus vervanger en zorg dat de Buxusrups niks meer te vinden heeft in uw tuin.

Een Buxus vervanger uit ons assortiment: