Laurier_verzorging

Tips die van pas komen bij de verzorging van de Laurier

13 augustus 2018 | Hans

Voordat we ons gaan verdiepen in de verzorging van de Laurier, is het fijn om het even over deze veelzijdige plant in het algemeen te hebben. De Laurier (Prunus Laurocerasus) is een populaire keuze als haagplant of erfafscheiding. In de volksmond zeggen we Laurier, maar eigenlijk hebben we het over de Laurierkers. Dit is een verwant van de rozenfamilie, hoewel de Laurier geen rozen laat zien. In plaats daarvan groeien er kleine witte bloemetjes in. Je hebt vast wel eens een Laurierblad in de keuken gebruikt. Deze zijn niet van hetzelfde type plant. De blaadjes die we gebruiken in gerechten komen namelijk van een boom uit de Laurierfamilie en is dus niet dezelfde. De Laurierhaag groeit goed op vrijwel elke grondsoort en neemt tevens genoegen met zowel zon als schaduw en een combinatie van de twee. Een zeer makkelijke keuze wanneer u op zoek bent naar een haag, dus. Tevens is deze plant wintergroen, waardoor u ook in de winter verzekerd bent van privacy en beschutting. De winterhardheid van de meeste Laurierhagen zijn tot zo’n -15/-20°C (zeer geschikt voor Nederlandse winters, dus) en de Laurier Novita en Laurier Herbergii kunnen zelfs temperaturen tot -25°C aan. Bovendien is de Laurierhaag een snelle groeier die tot een halve meter per jaar kan groeien. Ook als jonge haag kunt u dus prima Laurierplanten kiezen. Deze groeien binnen de kortste tijd hoog en dicht. Maar om de haag zo mooi te houden dient u wel te zorgen voor goede verzorging van de Laurier.

Verzorging Laurier

De verzorging van de Laurier bestaat uit verschillende onderdelen die we één voor één doornemen.

Planten

De Laurier mag u planten wanneer u dat zelf uitkomt. In principe kan deze haag altijd de grond in, met uitzonderingen van vorst en extreme droogte of hitte. Dit komt door de verstoorde vochttoevoer naar de wortels tijdens deze periodes, terwijl een jonge plant juist veel vocht nodig heeft. Om de plant in de grond te zetten graaft u een gat en strooit u eventueel wat voeding in het gat. Plaats vervolgens de plant, gooi het gat dicht en stamp goed aan.

Bemesten

De beste dichtheid en de diepste groene kleur bereikt u wanneer de plant Laurier goed gevoed wordt. Het is niet vereist, maar het is zeker raadzaam. Wanneer u geen voeding toedient gaat de Laurier zelf op zoek naar extra voeding. Dit gebeurt via de wortels, die gaan vertakken en verspreiden, op zoek naar voedingsstoffen. Dit resulteert in verschillende nadelige effecten: zoals de grond die wordt onttrokken aan voedingsstoffen waardoor de omliggende planten (en die van de buren) geen voeding meer krijgen. Tevens kunnen de wortels uw tegels omhoogduwen en dus uw tuin ontsieren. Geef daarom op zijn tijd bemesting.

Bewateren

In de winter redt de Laurier zichzelf wel, maar in de lente en zomer (met name in droge periodes) is het raadzaam om de plant wekelijks van water te voorzien. Probeer het blad niet nat te maken, maar enkel de kluit. Nat blad kan immers verbranden in de zon en schimmels veroorzaken wanneer het te lang nat blijft.

Snoeien

Om de Laurierhaag mooi in vorm te houden is het raadzaam om deze tweemaal per jaar te snoeien. De eerste keer in het voorjaar (rond maart en april) en de tweede keer in aan het einde van de zomer (augustus-september). Let ook hierbij op het weer: snoei nooit in de directe zon, maar wacht op een bewolkte dag of op een moment waarop de haag in de schaduw staat.