wanneer_beukenhaag_snoeien

Wanneer kan ik mijn beukenhaag snoeien?

1 maart 2018 | Hans

Hoe vaak moet u de beukenhaag snoeien en wat is de beste tijd? Voor we daarop ingaan eerst iets meer over de beukenhaag. Als we het hebben over ‘planttevredenheid’, dan scoort de beukenhaag enorm hoog. Niet alleen voor de tuinbezitter, maar ook voor de plant zelf. Het is een brede familie en zeker geen moeilijkdoener wanneer u de juiste beukhaag bij uw grondsoort zoekt. Erg populair is de groen beukhaag (Fagus sylvatica), geschikt is voorgoed doorlatende, leemhoudende en kalkrijke bodems. Een zeer fraaie en decoratieve eigenschap van de groene beukhaag is dat deze in de winter zijn blad laat verdorren, maar niet verliest. In het voorjaar vormen zich nieuwe scheuten.

De beste tijd om de beukenhaag te snoeien

Wanneer de groene beukenhaag in de winter decoratief verdord blad heeft, en het seizoen erop alweer uitloopt, kun je je afvragen wanneer je dit type beukenhaag moet snoeien zonder het natuurlijke proces van de plant te verstoren. Het verdorde blad verwijderd de plant zelf doordat het jonge blad het eruit duwt. U wacht dus met snoeien tot het jonge blad zich goed heeft kunnen ontwikkelen. De eerste maal snoeien kan plaatsvinden in juni. Als regel kunt u onthouden dat u de beukhaag gesnoeid dient te hebben vóór de langste dag van het jaar.

Hoe vaak en wanneer de beukenhaag snoeien?

Bij de meeste hagen zal het van belang zijn dat deze dik en vol zijn. Om dit te bereiken kunt u na de eerste snoei in juni een tweede maal snoeien in september. Doe dit voor de 2e helft van september. Daarna heeft de plant heeft rust nodig om zich voor te bereiden op de winter. Daarnaast is de plant met een uiterste snoeidatum tot half september ook beschermd tegen een onverhoopt vroege nachtvorst. Nu u weet wanneer u de beukenhaag kunt snoeien nog een tip over het snoeien zelf: De plant vindt het prettig wanneer u snoeit met een scherpe schaar en de haag natspuit. Nog beter is het om te snoeien op een miezerige dag. Nat hout laat zich makkelijker snoeien wat minder snijwonden geeft. Als bonus is het ook nog eens beter voor de scherpte van uw gereedschap.

Is een beukhaak een gesnoeide beuk?

Nee. Hoewel het misschien zo lijkt vanwege de benaming behoren de beuk en de beukhaag niet tot dezelfde familie. Dit laat zich het beste zien wanneer we de Latijnse namen weergeven. De boom wordt dan Fagus sylvatica genoemd, behorende bij de Fagaceae of de Beukenfamilie. De beukhaag heeft als Latijnse naam Carpinus betulus en is opgenomen in de stamboom van de berkenfamilie (Betulaceae) Hoewel de beukhaag dus geen boom is, kan hij wel enorm groot worden. Wilt u van uw beukhaag geen verwilderd en metershoog exemplaar maken, maar een mooie compacte, gezonde en stevige haag, dan dient u regelmatig de snoeisnaar te pakken en de beukhaag te snoeien.

Onze producten