Buxus_planten_wanneer

Wanneer kan ik een Buxus planten?

4 juni 2018 | Hans

We krijgen vaak de vraag wanneer we een Buxus kunnen planten. De Buxus is een haag die al generaties wordt gebruik in tuinen en gazons. De geschiedenis van de Buxus gaat zelfs terug naar de Middeleeuwen. De bijnaam ‘Palmboom’ brengt mensen vaak in verwarring. De Buxus lijkt immers totaal niet op de exotische palmsoort. Echter werden in de Middeleeuwen Buxus takjes uitgedeeld aan mensen die de kerk bezochten op Palmzondag. Daar komt de verwarrende bijnaam vandaan! De Buxus is een favoriet van zowel fanatieke tuiniers als mensen zonder groene vingers. De verzorging van de Buxus is immers zo makkelijk of zo moeilijk te maken als u maar wilt. De haag neemt genoegen met twee snoeibeurten per jaar voor de mensen die niet graag in de tuin bezig zijn. Voor de ware liefhebbers kan de Buxus echter in de meest uiteenlopende figuren en vormen worden gesnoeid, waarbij hij uiteraard meer onderhoud en regelmatige snoeibeurten vereist.

Buxus planten: wanneer?

Wanneer u een Buxus kan planten is eigenlijk heel makkelijk te beantwoorden: zolang er geen vorst in de grond zit, kan de Buxus worden geplant. De Buxus wordt geleverd in kluit, met pot of als kant-en-klare haag. Wanneer u een Buxus gaat planten is het raadzaam om vooraf al gaten te graven, zodat deze na aflevering gelijk de grond in kan. Afhankelijk van de soort en grootte van de bestelde plant, dient u rekening te houden met de ideale plantafstand. De Buxus houd van een voedzame en kalkrijke grond, dus vul waar nodig de grond aan met mest. De plant is tevreden met een plekje in de volle zon of halfschaduw.

Hoe moet ik een Buxus planten?

Wanneer u een Buxus gaat planten dient u een aantal stappen te volgen. Allereerst graaft u een aantal gaten, of, in het geval van een kant-en-klare haag, een langwerpige geul. Probeer het gat ongeveer 1,5 keer zo diep te graven als de kluit of wortellengte. Deze ruimte diepte zorgt ervoor dat u genoeg mest kunt toevoegen in het gat, waar de wortels op kunnen rusten en uiteindelijk in kunnen uitschieten. Zorg dat de grond voldoende voedzaam en kalkrijk is. Plaats vervolgens de Buxus planten in de gaten of de geul en controleer of de bovenkant van de kluit in ongeveer gelijk ligt met de grond. Iets hoger is prima, want de grond zakt altijd nog een beetje in. Vul ten slotte de overgebleven openingen met grond en stamp het geheel goed aan. Vergeet niet om vooral in het begin regelmatig water te geven, want de wortels moeten hun plek nog vinden voordat ze voldoende voeding en vocht uit de grond kunnen onttrekken.

Voordelen

Al met al is een buxus een prima haag waarmee u uw tuin uniek kunt maken doormiddel van leuke vormen en figuren. Daarnaast heeft de haag een vertrouwd en typerend uiterlijk. U heeft altijd beschutting van deze dichtbegroeide haag, want hij is wintergroen en behoud zijn dichte blad het hele jaar door.

Buxus kopen