Wanneer_haagbeuk_planten

Wanneer kan ik mijn haagbeuk planten?

9 april 2018 | Hans

De haagbeuk (Carpinus betulus) is een populaire haagsoort die relatief makkelijk is in onderhoud en voor een dichte beschutting zorgt. Hij kan zowel in de zon, halfschaduw of schaduw groeien en past in zowel klassieke, landelijke als moderne tuinen. We bespreken hier wanneer de haagbeuk het beste is te planten.

Haagbeuk of beukenhaag?

De haagbeuk is een type haag waarbij nog wel eens wat verwarring ontstaat. Vaak wordt hij door elkaar gehaald met de term beuk (beukenhaag). De verwarrend is begrijpelijk. De haagbeuk is inderdaad een type beukenhaag, maar een beuknhaag is niet per direcht een haagbeuk. Beukenhaag is namelijk een verzamelterm voor verschillende typen beuken. We maken onderscheid tussen de haagbeuk, de groene beuk (Fagus sylvatica) en de rode beuk (Fagus sylvatica Atropunicea). De laatste twee zijn eenvoudig uit elkaar te houden door de kleur van het blad, zoals de naam van deze beuken indiceert. In dit artikel bespreken we de haagbeuk en wanneer deze te planten. De haagbeuk lijkt veel op de groene beuk, maar het verschil zit in het blad. De bladrand van de groene en rode beuk is glad en dat van de haagbeuk is dubbel gezaagd. De nerven van de haagbeuk zijn aanzienlijk zichtbaarder. De bloemen van de haagbeuk bloeien in april en mei, dan vindt ook de uitloop van het jonge blad plaats. In de herfst wordt het blad langzaam geeloranje om in de winter bruin te worden. Een aantal van deze bruine bladeren zullen eraf vallen, maar er blijft een ruime hoeveelheid over om u gedurende de wintermaanden ook privacy te bieden. Zodra het jonge blad doorkomt in de lente zullen de laatste bruine bladeren loslaten. De groene en rode beuk behouden al hun blad tijdens de winter.

Haagbeuk planten: wanneer?

Wanneer de meesten hun haagbeuk planten is doorlopend vanaf eind oktober tot eind maart. Zolang de bodem niet bevroren is kan je de haagbeuk met blote wortel planten. Er wordt gedacht dat het in herfst en winter te koud en nat is om hagen te planen. Echter is dit juist een perfecte periode om te planten. De hagen zitten dan in een soort rustfase waardoor ze risicoloos verplant kunnen worden. Beuken zijn immers winterhard. Wanneer de haagbeuk wordt gepland in de winter is hij klaar om mooie knoppen en bladeren aan te maken in de lente. Mocht het voor u beter uitkomen om in de zomer te planen, kunnen wij u ook kant-en-klare planten aanbieden. Deze zijn het hele jaar rond aan te planten. Uiteraard is het belangrijk om ruim voldoende water te geven zodat uw haagbeuk goed inwortelt.

Tips wanneer u een haagbeuk gaat planten

Wanneer u besluit een haagbeuk te planten kunt u het beste beginnen met het uitgraven. Het beste kunt u 30cm diep graven. Denk hierbij goud aan de afstand tussen de haagplanten en andere bomen, struiken of constructies in de buurt. Wij raden aan om bij de kleinere maten die wij bieden (150-175cm en 175-200cm) vier planten per strekkende meter te planten. Bij de grootste maat (200-225cm) adviseren wij er drie. Plaats de planten op de gewenste plek en vul de gaten aan met aarde. Geef voldoende water en u bent klaar!

De haagbeuk in ons assortiment