Wanneer_coniferen_snoeien

Wanneer kan ik mijn coniferen snoeien?

23 februari 2018 | Hans

Als we spreken over coniferen in onze tuin hebben we het doorgaans over schubconiferen, een van de soorten uit de enorme grote groep waaruit coniferen bestaan. Er zijn wel 600 soorten, onder te verdelen in naald- en schubconiferen. Wat de naaldbomen binnen de groep en de schubconfieren gemeen hebben is dat ze behoren tot de groep ‘kegeldragers’; ze dragen kegelvruchten met daarin de zaden.

Schubconiferen hebben geen stekelige bladeren, zijn winterhard, doen het goed op elke doorlatende grondsoort, vormen een aaneensluitend bladerendek en behoren tot de groep snelgroeiers. Dat maakt ze erg geschikt als haag en als tuinafscheiding. In ons assortiment vindt u o.a. de Thuja occidentalis Brabant, met lichtgroen uitwaaierend blad, Thuja plicata Martin met een wat dieper groene kleur en de Blauwe Californische Cipres of Gele Californische Cipres. Deze laatste zijn in de winter bes-dragend. Welke conifeersoort uw voorkeur heeft, het geheim van een mooie coniferen haag zit hem in de juiste manier van snoeien. Wanneer u coniferen het best kunt snoeien, en hoe leggen we hieronder uit.

Levensboom snoeien: wel of geen doodhout weghalen?

Wanneer u het blad van schubconiferen wat opzij duwt ziet u over het algemeen geen aantrekkelijk plaatje. Achter het groenblijvende deel lijkt een dorre bedoeling schuil te gaan. Het kale hout van veel coniferen loopt niet opnieuw uit. Wanneer u een Levensboom gaat snoeien, snoei de coniferen dan nooit te ver terug. Wanneer we coniferen snoeien, en dan met name schubconiferen, snoeien we alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant en niet meer dan maximaal 10 centimeter per keer.

Wanneer is de beste tijd om uw coniferen te snoeien?

Het snoeien van coniferen is een klusje voor in de late lente en zomermaanden. Zorg ervoor dat uw conifeer of tuinafscheiding van coniferen elk seizoen vóór de langste dag van het jaar zijn eerste snoeibeurt heeft gehad. Regelmatig snoeien is geen probleem, mits u in acht neemt dat u niet te veel snoeit per keer. De laatste maal Levensboom snoeien vindt uiterlijk in september plaats. De plant heeft tijd nodig om te herstellen om zich met gezond en sterk blad te wapenen tegen kou en vorst.

Elektrisch of met de heggenschaar coniferen snoeien?

Wanneer u uw Levensboom gaat snoeien, is het vooral belangrijk, maar dat geldt voor elke plant die u snoeit, dat u werkt met scherp gereedschap. Dit is belangrijker dan de keus tussen elektrisch of handmatig snoeien. De kunst van snoeien bestaat eruit dat u weet hoe en tot waar u kunt snoeien, maar vooral dat de snijwonden zo klein mogelijk blijven. Snijwonden zijn een belasting voor uw plant omdat ze leiden tot vochtverlies, en een makkelijke toegangspoort vormen voor ziekten. Niet fijn voor u, maar wel voor de plant; de beste dag om uw Levensboom te snoeien is een bewolkte of zelfs regenachtige dag. Tip: Houdt de onderzijde van de conifeer breder dat de top, ook als het om een haag gaat. Zo kan (zon)licht de plant optimaal bereiken wat zorgt voor een goede groei.

Een greep uit ons coniferen assortiment