Welk_seizoen_planten_en_verplanten_1

Wat is het beste seizoen om te planten of te verplanten?

23 december 2019 | Hans

Ons wordt regelmatig gevraagd in welk seizoen er het beste geplant kan worden. En zijn er dan ook seizoenen die juist niet geschikt zijn om te planten of te verplanten? Wanneer u nieuwe planten koopt, wilt u natuurlijk dat deze het direct goed gaat doen. En als u uw favoriete plant wilt verplanten, mag deze niets van de schoonheid verliezen. In dit blog gaan we uitgebreider op deze veelgestelde vragen in. Wat is er wel en wat is niet mogelijk of verstandig? U leest het hieronder. 

Planten in pot of uit de volle grond

Planten die in de pot worden verkocht hebben een groot voordeel ten opzichte van planten uit de volle grond. Vroeger was het om planten enkel uit de volle grond te verkopen, maar gelukkig is dat niet uw enige mogelijkheid. Planten in pot hebben als grote voordeel dat de wortels in een beschermde omgeving kunnen groeien, vrij van concurrentie en andere invloeden. Een plant in pot ontwikkelt zich erg sterk en kan op ieder moment van het jaar geplant worden, behalve als het vriest of sneeuwt. Dat betekent dus dat u een plant in pot op een warme zomerdag en op een koude winterochtend kunt planten. Kies een moment wanneer het u uitkomt en laat uw planning niet afhangen van de jaargetijden.

Verplanten in de lente en herfst

Bij potgekweekte planten staat u dus vrij om de planten het hele jaar door te planten, maar dat is bij het verplanten helaas niet het geval. In tegenstelling tot een plant in een pot is een plant in de volle grond veel kwetsbaarder voor concurrentie van andere planten. Daarom is het belangrijk om deze planten op het moment dat zij het sterkst zijn te verplanten. Tijdens de lente en de herfst bereiken de meeste planten hun piek, dat zijn dus de beste seizoenen om te verplanten. Houd er wel rekening mee dat je zoveel mogelijk wortels intact laat en de aarde zoveel mogelijk tussen de wortels zitten. Dit verhoogt de kans op een succesvolle aangroei na het verplanten.

Verschillen per soort

Iedere plantsoort heeft zijn eigen kenmerken die bepalen wanneer en hoe deze het beste verplant kunnen worden. Kleine bomen en heesters laten zich meestal goed verplanten en kunnen tot ongeveer 1/3 teruggesnoeid worden. Vaste planten, groenblijvende siergrassen en bodembedekkers hoeven juist niet gesnoeid te worden. Klimplanten zijn erg lastig om te verplanten, omdat ze zich aan muren, schuttingen en andere planten hechten. Groenblijvende haagplanten, zoals de laurier Rotundifolia , laten zich het beste vanaf oktober verplanten, terwijl bladverliezende haagplanten beter in de winter verplant kunnen worden.