Wat te doen in de tuin in september

Wat te doen in de tuin in september?

1 september 2022 | Hans

In september kunt u in de tuin allerlei verschillende activiteiten ondernemen. Zo kunt u hagen planten en verzorgen, bomen en haagen snoeien, maar ook het gazon kan nog steeds een beetje aandacht gebruiken. Kortom, er is genoeg te doen in de tuin in september!

Hagen planten

In september kun je nog steeds hagen planten. Het is wel belangrijk dat je de grond eerst goed voorbereidt. Maak daarom eerst een diepe, richelvormige groef en doe daarna wat compost of tuinturf in de groef. Als je de grond goed voorbereidt, zullen de hagen beter wortelen en zullen ze dus ook beter groeien.

In september en oktober is het dus ideaal om een haag te planten. Als je plant in april of mei, doe dat dan in de ochtend of 's avonds, want dan is het (nog) niet zo warm en is er minder risico dat er schadelijke hoeveelheden waterverlies optreden door verdamping. Je kunt deze tijd van het jaar ook hagen toppen. Dit is echter niet aan te raden als je nieuwe hagen gaat planten, want dan zullen ze niet goed wortel schieten.

Uw hagen bijwerken

Het snoeien van een haag is niet altijd goed. Wanneer u kiest voor het snoeien moet u rekening houden met de groei die de haag gaat maken. Heeft u bijvoorbeeld een haag die elk jaar 8 cm groeit, dan is het niet verstandig om er elk jaar 2 cm af te halen omdat de haag dan te weinig tijd krijgt om weer aan te groeien. Daarnaast moet u ook rekening houden met de levensduur van de bloemen of het fruit die de haag produceert. Dit verschilt per type haag en varieert van enkele dagen tot meerdere maanden. Het kan dus verstandig zijn om eerst even na te gaan wanneer uw favoriete plant bloeit of fruit draagt, voordat u begint met snoeien!

Bomen snoeien

In september kun je ook bomen snoeien. Dit is vooral belangrijk als je fruitbomen hebt, want dan is het snoeien van bomen erg belangrijk. Door de bomen goed te snoeien, stimuleer je de groei van nieuwe takken en bloesems en zorg je ervoor dat er meer fruit aan de boom gaat groeien. Ook haagen kunnen in september gesnoeid worden. Dit is echter minder belangrijk dan het snoeien van bomen.

Gazon verzorgen

In september kun je ook het gazon verzorgen. Het is belangrijk om het gazon regelmatig te maaien en te besproeien. Als je dit doet, zal het gazon gezond blijven en mooi groen. Ook kun je in september het gazon bemesten. Dit is echter niet nodig als je het gazon al eerder in het jaar hebt bemest.

Bent u benieuwd naar wat uw tuin nodig heeft in september?

Kom langs of bel onze klantenservice om advies op maat te krijgen over de werkzaamheden die uw specifieke tuin nodig heeft in september.

Bladverliezende hagen