In welk seizoen tuin aanleggen

Welk seizoen tuin aanleggen?

16 november 2022 | Hans

Een tuin aanleggen is een grote klus en het is dan ook belangrijk om te weten wanneer u dit het beste kunt doen. In Nederland kunnen we in principe onze tuinen aanleggen wanneer we willen, maar er zijn wel bepaalde seizoenen die geschikter zijn dan andere. In welk seizoen u uw tuin aanlegt, hangt af van wat u precies wilt gaan planten en welke soort beplanting u wilt.

In welk seizoen hagen planten? 

De ideale planttijd van hagen is per plant verschillend. De meeste soorten plant u in de periode van oktober tot april, zoals de bladverliezende hagen en bloeiende hagen. Gedurende deze periode hebben de hagen voldoende tijd om aan te sterken en zich klaar te maken voor groei in de lente. Plant uw haag echter niet als het vriest. De beste aanplanttijd is ook afhankelijk van de manier waarop u de haagplant koopt. Dit kan bijvoorbeeld met blote wortel zijn, verpakt in een pot of als kant-en-klaar haag.

Planten met kluit

Kiest u voor een haagplant die geleverd is met blote wortel en kluit, dan is het belangrijk dat u de haag direct na de aanschaf plant en de eerste weken voldoende water geeft.

Planten in pot

In de pot is de plant volledig beschermd en groeit deze uit tot een gezonde plant. U kunt hagen in pot het hele jaar door planten.

Kant-en-klaar haag

Daarnaast zijn er ook nog hagen die u kant-en-klaar kunt kopen. Deze haagelementen kunt u ook het hele jaar door planten, behalve bij vorst.

Voordelen van een haag in de tuin

Hagen zijn een belangrijk onderdeel van elke tuin. Ze bieden niet alleen privacy, maar ze maken ook uw tuin mooier. Bovendien beschermen hagen uw tuin tegen wind en andere weersomstandigheden. Er zijn natuurlijk verschillende soorten hagen die u kunt planten. Welke soort u kiest, hangt af van wat voor tuin u wilt. Wanneer u hagen gaat planten, is het belangrijk om te weten welk seizoen het beste is hiervoor. Bij elke haagsoort hebben we beschreven wanneer u de haag het beste kunt planten.

 

Voor veel hagen, waaronder coniferen of cipressen, is de periode oktober t/m april ideaal, mits het niet gaat vriezen. 

Andere geschikte planten in dat seizoen?

Naast hagen zijn er natuurlijk nog talloze andere soorten planten die u in uw tuin kunt zetten. Welke plant u kiest, hangt af van wat voor effect u wilt bereiken in uw tuin. Sommige mensen willen een vrolijke, kleurige tuin met veel bloemen, terwijl anderen liever een rustige tuin met veel groene planten hebben.

Wanneer u planten gaat aanschaffen voor in uw tuin, is het belangrijk om te achterhalen welk seizoen het meest geschikt is om deze te planten. Een slecht plantseizoen kan bijdragen aan plantsterfte of minder goede groei.

Tips voor meer privacy in de tuin

Als u echt privacy wilt in uw tuin, is het verstandig om hagen te planten. Hagen bieden namelijk de meeste bescherming en ze zorgen ervoor dat er geen mensen of dieren in uw tuin kunnen kijken. Bovendien voorkomen hagen ook dat er ongewenste geluiden van buitenaf naar binnen dringen. In dat geval kiest u voor wintergroene hagen die ook blikdicht zijn. Zo geniet u het hele jaar door van meer privacy, zelfs in de winter! Een aantal geschikte hagen zijn:

Bekijk onze groenblijvende hagen

Meer weten?

Bent u op zoek naar meer informatie over welk seizoen het beste is om een tuin aan te leggen? Of wilt u meer tips over wat voor soort planten te gebruiken voor de ideale tuin? Neem dan contact op. Wij kunnen u altijd goed adviseren over de voor- en nadelen van verschillende haagplanten.