welk tuingereedschap gebruiken voor hagen

Welk tuingereedschap gebruiken voor hagen?

8 juli 2023 | Hans

Het onderhouden van hagen in uw tuin vereist specifiek gereedschap om ervoor te zorgen dat ze er netjes en verzorgd uitzien. Of u nu een beginnende tuinier bent of groene vingers hebt, het juiste tuingereedschap is essentieel om uw hagen gezond en mooi te houden. In dit blog zullen we de verschillende soorten gereedschap bespreken die u kunt gebruiken om uw hagen te trimmen en te onderhouden.

De heggenschaar, onmisbaar tuingereedschap voor hagen

Een van de belangrijkste gereedschappen voor het trimmen van hagen is de heggenschaar. Er zijn verschillende soorten heggenscharen beschikbaar, zoals handmatige heggenscharen, elektrische heggenscharen en accu-heggenscharen. Handmatige heggenscharen zijn geschikt voor kleinere tuinen met minder hagen, terwijl elektrische en accu-heggenscharen handig zijn voor grotere tuinen. Zorg ervoor dat u een heggenschaar kiest met scherpe messen en een comfortabel handvat, zodat u gemakkelijk en nauwkeurig kunt trimmen.

De snoeischaar voor het fijnere werk

Naast een heggenschaar is een snoeischaar een handig gereedschap om te hebben voor het onderhoud van hagen. Een snoeischaar is ideaal voor het nauwkeurig snoeien van kleine takken en het verwijderen van dode bladeren. Het is belangrijk om een scherpe snoeischaar te gebruiken om schade aan de planten te voorkomen. Investeer in een kwalitatieve snoeischaar met een comfortabel handvat voor langdurig gebruik.

Een takkenzaag voor dikke takken

Voor dikkere takken die niet met een snoeischaar kunnen worden afgeknipt, is een takkenzaag een handig gereedschap. Een takkenzaag heeft een lang, smal blad met scherpe tanden waarmee u gemakkelijk door dikke takken kunt zagen. Let op de kwaliteit en het gewicht van de takkenzaag, zodat u comfortabel kunt werken zonder uzelf te overbelasten.

Veiligheid gaat voorop

Hoewel het door veel (beginnende) tuiniers als overbodig of niet nodig gezien wordt  is het toch erg belangrijk om je handen te beschermen tijdens het werken met tuingereedschap. Tuinhandschoenen zijn namelijk essentieel om uw handen te beschermen tegen doornen, scherpe randen en mogelijke allergieën die sommige planten of hagen kunnen veroorzaken. Draag daarom tijdens het snoeien van hagen altijd handschoenen en kies hierbij voor exemplaren die gemaakt zijn van een duurzaam materiaal dat uw handen beschermt en tegelijkertijd voldoende flexibiliteit biedt om te werken.

Veiligheidsbril en gehoorbescherming 

Bij het werken met tuingereedschap voor hagen, met name elektrisch gereedschap, is het belangrijk om uw ogen en gehoor te beschermen. Draag daarom altijd een veiligheidsbril om uw ogen te beschermen tegen rondvliegende takken of stukjes hout. Daarnaast kan het dragen van gehoorbescherming, zoals oordopjes of oorkappen, uw gehoor beschermen tegen het luide geluid dat sommige tuingereedschappen voor hagen kunnen produceren.