haag-snoeien (2)

Welke haag past het beste bij mij?

4 oktober 2017 | Hans

Bladhoudend of bladverliezend

Ten eerste moet je een keuze maken tussen een blad houdende of bladverliezende haagplant. Het grootste verschil tussen hagenplanten is of ze blad houden in de winter (groenblijvend) of dat ze blad verliezen. Als je graag het hele jaar door privacy in je tuin wilt hebben, is een blad houdende haag, zoals de Portugese Laurier (Prunus lusitanica Angustifolia) en Taxus (Taxus baccata of Taxus Media Hillii) echt iets voor jou. Als je in de winter graag wat meer zonlicht in je tuin wilt hebben kun je het beste voor een bladverliezende haag kiezen. Hiervoor is de meidoorn, gele kornoelje of  hazelaar geschrikt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een combinatie van beiden.

Strak of los

Als je een keuzen hebt gemaakt wat voor soort haag het wordt. Is de vraag hou je meer van een brede, losse haag of een strakke haag? Vraag jezelf af waar je voorkeur naar uit gaat. Een brede, losse haag heeft vaak wat meer ruimte eromheen nodig. Je moet er tenslotte goed bij kunnen als de haag een keer gesnoeid moet worden. Een aantal brede hagen bloeien ook mooi in de lente. Een strakke haag kun je gemakkelijk snoeien in de vorm die je wenst, hiervoor zijn de Buxus of Haagbeuk erg goed geschrikt.

Snel resultaat of liever wat langer wachten

Wil je liever een haag die snelgroeiend is of een haag die langzaam groeit? Een snelgroeiende haag heeft als voordeel dat je snel meer privacy en snel een mooie hoge haag hebt. Denk hierbij aan een Prunus lusitanica Angustifolia. Bedenk wel dat je de haag geregeld moet blijven bijsnoeien en dat dit wat meer tijd van je vraagt. Kies je voor een langzaam groeiende haag, zoals de Taxus of de Thuja occidentalis Brabant. Dan heb je een onderhoudsvriendelijke en sterke haag in je tuin staan.

Om een keuze te maken voor een perfecte haag is het ook belangrijk om zich af te vragen waar de haag geplant gaat worden. Kijk goed naar de plek waar de haag komt te staan. Een groot aantal haagsoorten hebben wat zonlicht nodig. Maar er zijn er ook haagsoorten die in de schaduw moeten staan.

En nu alleen nog maar haag kiezen…

Als je de bovenstaande vragen voor jezelf hebt kunnen beantwoorden, is het alleen nog maar een kwestie van het beantwoorden van wat vind je mooi om de geschikte haag te vinden. Houd je meer van een donkergroene (groene beukenhaag, laurierhaag), een rode (rode beukenhaag of glansmispel) of een bontgekleurde (Portugese laurier, hulst) haag? En hoe groot moet de haag zijn? Als je deze vragen ook nog hebt beantwoord zijn wij ervan overtuigd dat jij de passende haag voor je tuin zult vinden!