zelf_appels_kweken

Zelf appels kweken: hoe pakt u het aan?

19 juli 2019 | Hans

Fruit uit eigen tuin: hoe fijn is dat? Met een eigen fruitboom binnen handbereik. Het is een geweldige aanvulling op uw tuin. Of uw tuin nu groot of klein is, er is altijd wel een mogelijkheid om zelf uw eigen groenten en fruit te verbouwen. Hierbij kunt u denken aan komkommer of wortels, maar ook appels zijn uitstekend om in uw eigen tuin te kweken. Bent u benieuwd hoe u dit aanpakt? In deze blog leest u hoe u uw eigen appels kweekt. 

Uw eigen appelboom

Om uw eigen appels te kweken, is een appelboom in de tuin. Bij het kiezen van een appelboom is het belangrijk om een boom te kiezen die geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Een appelboom die het uitstekend doet in het Nederlandse klimaat, is de Appelboom Jonagold. 

Over de Appelboom Jonagold

Van de Appelboom Jonagold geniet u het hele jaar door. In de zomer staat hij in bloei, er gedurende de zomerperiode zoetsappige, stevige appels aan de boom groeien. Aan het einde van de zomer (rond september / oktober) zijn de appels rijp om geplukt te worden. De kans is groot dat er zoveel apps aan de boom hangen, dat u ze niet allemaal in één keer kunt gebruiken. En dat hoeft ook niet. U kunt de appels namelijk prima bewaren in de koeling. Ze blijven dan nog maandenlang goed. Zo heeft u altijd een voorraadje appels op voorraad!

De juiste plek in de tuin

Voor het kweken van lekkere appels, is het belangrijk dat de boom op de juiste plek in de tuin staat. Voldoende is namelijk onmisbaar voor een appelboom. Plaats de boom daarom op een zonnig plekje in de tuin. Zo heeft hij voldoende licht om goed te groeien. Het fijne aan de Appelboom Jonagold is dat deze zelfbestuivend is. Dat wil zeggen dat er geen andere appelbomen zijn in de buurt nodig heeft om vruchten te geven. Dit maakt deze appelboom ideaal voor in de particuliere tuin. Zo hoeft u geen hele boomgaard in uw tuin te planten om te genieten van appels uit uw eigen tuin.

De juiste verzorging

Een voordeel van zelf appels kweken, is dat u er niet veel tijd mee kwijt bent. Een appelboom heeft namelijk niet veel verzorging nodig. Heeft u de boom net in de tuin geplant? Dan is het belangrijk om deze goed te bewateren. Is de boom eenmaal goed geworteld? Dan u deze alleen nog maar regelmatig te snoeien en te controleren op eventuele ziektes. Kortom, een onderhoudsvriendelijke fruitboom! Wilt u ook aan de slag gaan met het zelf kweken van appels? Bestel uw appelboom dan eenvoudig via de website van Haag-Heg: