Gratis bezorgen vanaf € 350 Direct van de Kwekerij Binnen 4 werkdagen geleverd

Taxus

Taxus (Taxus baccata) - Taxushaag

In Nederland en België is de Taxus Baccata erg bekend. De gunstige omstandigheden maken de taxushaag erg populair. Daarnaast heeft de Taxus baccatta maar weinig onderhoud nodig en blijft de plant in de winter mooi groen. De Taxus groeit langzaam en is perfect op gewenste hoogte te snoeien. Een onderhoudsvriendelijke taxushaag, die zorgt voor privacy door zijn dichte structuur.

Van hoog naar laag sorteren

1 artikel(en)

Taxus kopen (Taxus baccata-Venijnboom) - Taxushaag

Een Taxus kopen is altijd een goede keuze voor je tuin. De venijnboom is een plant met naalden die ca. 18 meter hoog kan worden. Door de donkergroen kleur en de verfijnde structuur (korte naalden) is het heel goed mogelijk hier een strakke haag van te vormen. In veel landelijke tuinen, kastelen en landgoederen kan je de plant terugvinden. Het geeft de tuin een klassieke uitstraling. De Venijnboom is goed smal te houden ca 50-100 cm en hij heeft ook een hoge dichtheid waardoor je veel privacy kan realiseren. De plant groeit ca. 30 cm per jaar. Hij groeit niet zo hard en het snoeien is goed bij te houden, zonder veel snoeiafval. Een plant kopen op Haag & Heg is heel eenvoudig. Door onze handige haagcalculator wordt je direct geholpen bij het aantal planten wat je nodig bent per strekkende meter. Wil je een Venijnboom kopen? Wij leveren altijd de planten bij jouw thuis en vanaf € 350,00 bezorgen wij gratis aan huis. 

Haag groei

De Venijnboom kan zeer oud worden. Het schijnt zo te zijn dat er in Engeland bomen staan die ouder zijn dan het begin van de jaartelling. De Taxus baccata is een langzaam groeiende plant/boom. Maar het is ronduit één van de mooiste hagen en dus ook wel het wachten waard. Om een haag te vormen is er dan ook geduld nodig. Bij Haag & Heg is de Taxus in verschillende maten verkrijgbaar waardoor toch geprofiteerd kan worden van een snel volgroeide haag voor de tuin.

Medicinale werking

De plant bevat een stof waarmee een medicijn tegen kanker kan worden gemaakt. Haag & Heg levert het snoeiafval in bij een fabrikant die dit snoeisel gebruikt om daar stoffen uit te halen die bijdragen aan de werking van dit medicijn tegen kanker. In de Venijnboom zit Taxine wat gebruikt wordt voor dit medicijn. 

Haag & Heg

Haag & Heg is gespecialiseerd in het kweken en verkopen van haagplanten. De haagplanten zijn met kluit, pot en haagelement te koop. De haagplant als kant en klaar haag is te vinden bij de categorie kant en klaar haag. Ook venijnbomen hebben wij kant en klaar op voorraad en direct leverbaar.

Taxus & gezondheid

Planten zijn gezond. Dat wisten we eigenlijk al, alleen we zijn ons hier niet altijd van bewust. Wil je gezond leven dan is een levende haag zeker een aanrader. Naast dat de haag kleur geeft aan je leven, een bepaalde rust doordat de natuur dichterbij is (de vogels fluiten) filtert de haag ook nog eens fijn stof uit de lucht en reduceert het C02. De Venijnboom is ook nog eens een uitstekende en veel betere geluidsbarrière dan bijvoorbeeld een houten schutting, omdat het geluid absorbeert. Als je kiest voor een natuurlijke haag, dan kies je tevens voor je gezondheid en meer privacy.

Venijnboom uitstraling

De Venijnboom heb je in twee vormen. De mannelijke en de vrouwelijke. Wie rode bessen wil zien aan de plant moet zowel de mannelijke als de vrouwelijke planten. De bloei van de Venijnboom is in het voorjaar waarneembaar (de mannelijke plant). Ze hebben geel gekleurde bolvormige kegels. De vrouwelijke plant herken je door de rode besjes in het eind van de zomer, begin najaar. De Venijnboom is een groenblijvende naaldboom. De naald is plat en langwerpig. De naald is donkergroen van kleur en ca. 4 cm lang en 3 millimeter breed. Het blad zit gedraaid aan de stam. De barst is dun, schilverachtig en is roodbruin van kleur. De barst lijkt op die van een spar. Soms hangen er complete plakkaten aan de stam. De Venijnboom zie je vaak in tuinen met een luxe uitstraling, denk aan Versailles tuinen. De Venijnboom kan in vele vormen gesnoeid worden en geef daardoor een strak klassiek en moderne uitstraling.

De plant vormt zaadkegels. Elke kegel bevat 1 zaad. Deze kegel is 6-8 millimeter lang. Bij groei in de lente is deze zaadkegel nog hard, maar wanneer ze rijper worden, vormen ze een rode bes. De rode bes is ook wel de zaadmantel (vruchtachtig). In elke rode bes zit 1 zaad. De rijping duurt ca. 6-9 maanden. Eenmaal rijp dan zal de plant de bes laten vallen en de zaad za. Ca 2-3 maanden op zoek gaan naar een plek om te wortelen om de Venijnboom te verspreiden. De zaadmantels/rode bes worden gegeten door allerlei vogels zoals de lijster en de merel. Deze vogels eten het vruchtvlees om de zaad en scheiden de zaad zelf weer heel uit. De harde pitten zijn immers giftig. De zaadmantel is niet giftig en is erg voedzaam en heeft een zoete smaak. De pit is bitter.

Taxus snoeien – taxushaag snoeien

Je hoeft een Taxus niet vaak te snoeien. Deze plant groeit langzaam (ca. 30 cm per jaar). Snoeien van deze Venijnboom kan je op 2 moment doen in het jaar. In juni en in september. Wil je een haag die nog een hoogte moet groeien dan is het handig om de eerste keer alleen de zijkanten te knippen. Op deze wijze gaat de energie in de hoogte van de plant zitten en krijgt de plant aan de onderzijde de kans mooi dicht te groeien. Om de plant te snoeien is het wel handig om een stevige heggenschaar of elektrische snoeischaar te gebruiken. De Venijnboom bevat namelijk stevig hout. De jonge scheuten zijn makkelijk te knippen, maar een jaar niet gesnoeid, dan wordt het al wat lastiger zonder elektrische snoeischaar. Bij de snoei is het verstandig de bovenkant iets smaller te knippen dan de onderkant. Dit om het zonlicht op het blad te laten vallen. Zo groeit de plant mooi gelijkmatig. Een Venijnboom kan je helemaal terugsnoeien tot het hout, echter dit is niet aan te raden. Deze plant doet er lang over om weer helemaal uit te lopen. Houdt bij het snoeien dan ook rekening mee dat fors terugsnoeien heel wat jaren duurt om het zelfde resultaat weer te krijgen. De Venijnboom is een sterke plant. Heb je per ongeluk te veel teruggesnoeid? Geen probleem vaak overleeft de plant dit wel. Voor een mooie dichte / compacte groei is regelmatig terugsnoeien zeker gewenst. De plant vertakt zich dan goed.

Venijnboom giftig

Dat de Venijnboom giftig is dat weten de meeste mensen niet. De Venijnboom kan in een tuin veelal geen kwaad, omdat het als haag of als solitair wordt gebruikt. Daarnaast zitten de meest giftige onderdelen van de plant in de pit van de bes en die heeft de plant maar een paar maanden per jaar. En als je de plant snoeit heeft de plant deze bes vrijwel niet. Het blad is ook giftig, echter daar moet men wel grote hoeveelheden van eten wil men hier ziek van worden. De Taxus baccata heeft een rode bes. Het woord Toxon is afgeleid van het woord Taxus. Toxon synoniem voor Toxic betekent giftig. De rode bes (vruchtvlees) is niet giftig en dat eten zelfs de meeste vogels echter de pit in de bes is wel giftig. De vogels scheiden dit weer uit. Baccata betekent in het Latijns dragen van rode bessen. De plant heeft naast de eigenschap dat het giftig is ook de eigenschap dat het kan genezen. In de plant zit ook Taxine. Taxine wordt vaak gebruikt als pijlgif. (jagen met pijl en boog). Het veroorzaakt o.a. hartritmestoornissen. Nog een andere stof in de plant is Baccatine. Dit zorgt ervoor dat dieren niet van de plant eten. Baccatine is ook een stof die wordt gebruikt voor een medicijn tegen kanker (chemotherapie). Deze stof zit in de bladeren van de plant. Er zijn diverse bedrijven in Nederland die het blad verzamelen. Je kan als particulier je haag snoeien en het snoeiafval komt dit bedrijf opvallen om het product te gebruiken als stof voor het medicijn. Stoffen uit de Venijnboom zijn één van de meeste gebruikte bestandsdeel tegen vormen van kanker.

Taxus medicijn

De Venijnboom is een veel gebruikte grondstof voor een medicijn tegen kanker. De Baccatine die aanwezig is in het blad van de plant wordt verzameld door speciale bedrijven die dit vervolgens verwerken tot bruikbare grondstof. Bij chemotherapie wordt in 50% van de gevallen gekozen voor een geneesmiddelen die gebaseerd zijn op basis van de Taxus.

Het snoeisel wat wordt ingezameld moet wel zuiver en jong zijn. Dit betekent alleen 1 jarig snoeisel en niet meer dan 30 cm lang. Ook de dikte mag niet groter zijn dan een halve cm. Houterige takken zijn niet bruikbaar. Het snoeisel mag ook niet vervuild zijn. Dit betekent snoeien met daaronder plastic op de grond. Zodat het snoeisel daar direct opvalt.

De Baccatine kan omgezet worden naar het actieve bestandsdeel Taxol. De Taxol stabiliseert de microtubuli in de cel, dit betekent dat het de celdeling belemmerd. Op dit moment wordt het in gezet tegen eierstokkanker, borstkanker, sommige huidkanker en vormen van longkanker. Om een patiënt te behandelen ben je ongeveer 6 grote bomen nodig van 100 jaar oud. Voor dit medicijn zijn dan ook vele bossen gekapt in het verleden. Inmiddels heeft men een techniek ontwikkeld die het winnen van Taxol semi – synthetisch mogelijk maakt. Door niet rechtstreeks de stof te winnen uit de Taxusboom maar uit de Taxus Baccata die veel eenvoudiger te telen is. Zo wordt de natuur behouden. Inmiddels is het winnen van Taxol een miljarden industrie geworden.

Taxus (Venijnboom) leeftijd

De Venijnboom kan wel 2.000 jaar oud worden. Er zijn taxusbomen (venijnboom) bekent die ouder zijn dan de jaartelling. In Engeland kan je nog van deze bomen vinden. Met een doorsnee van 4 meter en een omtrek van 10 meter zijn dit werkelijk de reuzen in de wereld.

Het bepalen van de leeftijd is niet altijd eenvoudig. Veel Venijnbomen zijn hol van binnen en wortels groeien tegen de bestaande stam aan. De holle Taxus kan zich zelfs van binnenuit vernieuwen met nieuw hout. Toch worden er inschattingen gemaakt over hoe oud de bomen ongeveer zijn. Dit door de omtrek en de doorsnede van de boom. Ook van jongere bomen worden de jaarringen geteld en gelden als referentie voor de nog levende bomen. De Venijnboom is ronduit de langstlevende plant van Europa.

De Venijnboom is een boom die vaak bij religie een rol speelt. Bij dood en eeuwig leven kom je de plant dan ook vaak tegen. Op begraafplaatsen over de hele wereld kom je eeuwenoude Taxusbomen tegen. Deze bomen kunnen rustig groeien zonder dan ze gestoord worden. Er zijn bronnen bekent dat de oudste Taxus wel 5.000 jaar is. Deze kan je vinden op Fortingall Yew. Er zijn diverse boeken over geschreven en veel religieuze beelden worden afgebeeld met een Taxusboom. Het boek “book of lismore” geeft een verbeelding van een gedicht waarbij 3 levende figuren zijn afgebeeld in een Venijnboom die symbool staat voor het eeuwige leven. De groene takken van de Venijnboom staan voor het eeuwige leven.

Veel Taxusbomen die zo oud zijn stonden er al voordat het land ooit ontgonnen was. In Nederland staat een oude taxusboom in Rotterdam bij de Arboretum Trompenburg. In België staat een boom op het landgoed Valduc uit 1232. Een heel oud bos kan je vinden op Kingley Vale in Engeland. Hier vind je honderden oude Venijnbomen die wel een omtrek hebben van 10 meter. Ze zijn meer dan duizend of tweeduizend jaar oud. Wil je eens weten hoe dat er uit ziet dan zou je eens een boek kunnen gaan lezen van “Meetings with Remarkable Trees by Thomas Pakenham. In één boom naast de St bartholomew’s church staan zelfs bankjes waar je op kan zitten.

Taxus in het seizoen

De Venijnboom is de hele winter groen. De naam van de plant is verbonden aan de 13e rune Eihwaz en betekent een aankondiging voor de dood in de winter. De Taxus is de beschermer van de tocht door het doodse seizoen. de plant heeft het gehele jaar door een mooie donkergroene kleur en is dan ook echt een constante waarde in de tuin.

Venijnboom Groei

De Venijnboom heeft een bijzondere groei. Doordat de takken van nature naar beneden groeien zullen de takken uiteindelijke de grond raken. Als de takken de grond raken gaan ze wortelen. uit de wortels groeit weer een nieuwe boompje. Deze boompjes groeien allen in de buurt van de oorspronkelijke boom weer op tot nieuwe bomen en blijven onderling met elkaar verbonden. Op den duur versmelten deze afzonderlijke boompjes zich weer met de oorspronkelijke boom en wordt het een grote struik. Door deze eigenschap heeft de Venijnboom ook de betekenis gekregen van dood en wedergeboorte. Nieuw wordt oud.

Een ideale plant voor een heg die zich goed laat snoeien en vertakt dus ook goed. De Taxus kan prima uitlopen op het oude hout en de Taxus is geschikt voor kandelaberen. De Taxus baccata groei het best op voedselrijke grond.

Taxus hout

Het hout is ontzettend sterk en buigt ook nog eens goed. Niet voor niets dat taxushout wordt gebruikt voor het maken van bogen (pijl en boog). Bij bekende veldslagen werden taxusbogen gebruikt zoals in 1415 de slag Azincourt. Door de buigzaamheid van het hout en de veerkracht kwamen de pijlen veel verder en is deze slag tegen de Fransen gewonnen. Het hout wordt ook veel gebruikt voor inlegwerk  en het fijne hout wordt ook vaak gebruikt bij draaiwerk.

Taxus ziekten

Een bekende ziekte is de Phytopthora. De Phytopthora is een schimmel. Vaak komt deze schimmel voor bij venijnbomen die in een te natte grond staan. Hierdoor ontstaat wortelrot met deze bijbehorende schimmel. Een andere bekende van de Taxus baccata is de Taxuskever. De Taxuskever vreet aan de randen van het blad en de wortels.

Bel mij terug
Bel mij terug
Wij bellen u zo snel mogelijk terug! U kunt ons ook bereiken via 085-4895523.
* Verplichte velden