Buxus alternatieven

Zijn grote diversiteit (ruim 200 soorten), het wintergroen blijven, het makkelijke onderhoud en een gunstige prijsklasse zijn een paar sterke voordelen van de Buxus. Daarnaast biedt de Buxus talloze opties met betrekking tot siervormen. Deze groenblijver heeft dus een hoge decoratieve waarde. De populariteit van de Buxus in siertuinen is dan ook enorm. Echter vanwege de toename van ziektes willen sommige mensen het niet meer riskeren om Buxus te planten, terwijl ze wel houden van de uitstraling en de eigenschappen van deze plant. Gelukkig zijn er genoeg Buxus alternatieven beschikbaar voor de liefhebber.

Buxusplanten vervangen

De populariteit van de Buxus heeft er helaas voor gezorgd dat er een aantal Buxusziektes zijn ontstaan. Naast de Buxusmot, herkenbaar aan witte spinnenwebachtige substantie tussen de takjes, heeft u vast gehoord van de Buxusrups die de afgelopen jaren in verschillende gebieden flink heeft huisgehouden. Met kaalgevreten Buxusstruiken tot gevolg. Daarnaast zijn er ook een aantal schimmelziektes die de Buxus kunnen aantasten. Dit kunnen redenen om te twijfelen over de aanschaf van deze plant. Veel mensen vragen zich dan ook af of er Buxus vervangers of alternatieven zijn.

Groenblijvend alternatief voor Buxus

Heeft de Buxusrups de boel kaalgevreten? Dan zit er niets anders op dan de aangetaste planten te verwijderen. Mocht u geen risico willen lopen en voorkomen dat de Buxusrups of -schimmel opnieuw toeslaat, dan hebben wij een aantal Buxus alternatieven die dezelfde eigenschappen hebben, maar niet vatbaar zijn voor de Buxusziektes.

Buxus versus Taxus

Een letterlijk sterk alternatief voor Buxus is de Taxus, waaronder de Taxus Baccata, Taxus Media Hillii en de Taxus media Hicksii. Wanneer we de planten vergelijken valt in eerste instantie direct het verschil in blad op. De Taxussoorten hebben naaldvormige bladen. Wat de Taxus echter gemeen heeft met de Buxus is het sterke, winterharde karakter en een lange levensduur en een mooie, volle dichtheid. Dit maakt hem erg geschikt als toepassing voor hagen. Bovendien blijft dit alternatief voor Buxus het hele jaar groen. Na de bloei geven sommige Taxussoorten in de zomer roze of rode besjes. Net als de Buxus is de Taxus ook een langzame groeier. Hij haalt maar zo’n 30 centimeter per jaar, wat perfect is voor hagen. Kiest u als alternatief voor de Buxus voor een Taxus dan zijn er naast de overeenkomsten en voordelen ook een aantal zaken om rekening mee te houden. In tegenstelling tot de Buxus is de Taxus geen fan van elke bodem. De Taxus houdt niet van natte voeten, daar gaan de wortels van rotten. Het is belangrijk dat de bodem goed waterdoorlatend is, maar deze mag ook niet te droog zijn. De plant laat zich van eind september tot eind maart goed aanplanten, mits er in deze periode geen vorst voorspeld is. Voor een mooie volle haag kiest u 3 planten per stekkende meter.

Laurier als alternatief voor Buxus

Bent u op zoek naar alternatief voor Buxus voor een hoge haag, dan is Laurier een prima optie. We hebben een flink aantal van deze familie in onze plantencollectie, waaronder de Portugese Laurier, Laurier Rotundifolia, Laurier Caucasica, Laurier Novita, Laurier Herbergii en de Laurier Genolia. Stuk voor stuk zijn het groenblijvende snelgroeiers wat ze zeer geschikt maakt voor hoge hagen. Laurier Etna en Laurier Otto Luyken daarentegen zijn langzame groeiers. Deze laatste wordt tot 1.25 hoog en draagt in het voorjaar sterk geurende witte bloemen tussen haar stevige, donkergroene bladeren.

Japanse Hulst

De Japanse Hulst (Ilex Crenata) is veruit de populairste onder de Buxus alternatieven. Van dichtbij is het verschil tussen de Japanse Hulst, ookwel bekend als Ilex Crenata, en de Buxus goed te zien voor de kenner, maar van een afstandje lijken ze vrijwel identiek. Dit is dan ook de plant die zowel qua uitstraling als onderhoud het dichts in de buurt van de Buxus komt. Het kleine, groene afgeronde blad en de compactheid en hoge dichtheid van de Japanse Hulst creëren een Buxus uitstraling. Tevens blijft deze het hele jaar door groen, biedt hij voldoende beschutting en privacy en neemt hij genoegen met vrijwel elke ondergrond. In het voorjaar verschijnen er zwarte besjes in de plant.

Bel mij terug
Bel mij terug
Wij bellen u zo snel mogelijk terug! U kunt ons ook bereiken via 085-4895523.
* Verplichte velden