Rode Zuurbes

De berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ is een bladverliezende haagplant die uitstekend geschikt is voor het gebruik in hagen. De haag onderscheidt zich van andere soorten door de bruinpaarsachtige bladeren. Door zijn maximale grootte van zo’n 1,50 meter is de zuurbes Atropurpurea vooral geschikt voor gebruik in relatief lage hagen.

De berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ heeft zoals de andere berberissoorten veel doorns op de takken, wat ervoor zorgt dat inbrekers en andere ongewenste gasten minder makkelijk kunnen binnentreden. Daarom wordt deze haagplant vaak onder kozijnen aangeplant. Let wel op! De bloemen en bladeren van de zuurbes Atropurpurea zijn giftig wanneer ze gegeten worden. U bestelt de zuurbes Atropurpurea op de webshop van Haag & Heg!

Lees verder
Meer productinformatie >

De berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ is een bladverliezende haagplant die uitstekend geschikt is voor het gebruik in hagen. De haag onderscheidt zich van andere soorten door de bruinpaarsachtige bladeren. Door zijn maximale grootte van zo’n 1,50 meter is de zuurbes Atropurpurea vooral geschikt voor gebruik in relatief lage hagen.

De berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ heeft zoals de andere berberissoorten veel doorns op de takken, wat ervoor zorgt dat inbrekers en andere ongewenste gasten minder makkelijk kunnen binnentreden. Daarom wordt deze haagplant vaak onder kozijnen aangeplant. Let wel op! De bloemen en bladeren van de zuurbes Atropurpurea zijn giftig wanneer ze gegeten worden. U bestelt de zuurbes Atropurpurea op de webshop van Haag & Heg!

Dichtheid
volledig blikdicht
Groeisnelheid
10-20 cm per jaar
Verzorging
weinig onderhoud
Water
gemiddeld water
Standplaats
schaduw, halfschaduw, zon
Wintervast
bladverliezend
Meer uitleg
 • Beschikbare maten
 • Omschrijving
 • Eigenschappen
 • Planten
 • Onderhoud
 • Kopen
 • Bestellen

Blote wortel

Rode zuurbes blote wortel 20-30 cm

Reserveren mogelijk, Wordt geleverd vanaf 10/2024
Plantperiode
oktober tot april
Plantafstand
6 planten per strekkende meter
Minimale bestelhoeveelheid
min. 25 planten , afname per 25 stuks (€ 41,25)
Kies je staffelkorting
25+
€ 1,65
Kiezen
50+
€ 1,40
Kiezen
Je bespaart 15%
100+
€ 1,30
Kiezen
Je bespaart 21%
500+
€ 1,25
Kiezen
Je bespaart 24%
Meer productinformatie >
incl BTW en excl. Verzendkosten
Meer productinformatie >
- + Stuks - + Meter
Reserveren

Wat u wilt weten over de rode zuurbes

Dankzij de mooie rode kleur valt de rode zuurbes Atropurpurea extra op in vergelijking tot andere haagplanten. De ‘Atropurpurea’ bloeit in juni-juli met prachtig gele bloemetjes die later overschaduwd worden door de prachtig bruinrode kleuren van de bladeren. Hoewel de bloemen en bladeren giftig zijn, zijn de bessen dat niet. Probeer er eens lekkere jam van te maken. U zult verstelt staan van de smaak!

Voordelen
 • Vraagt relatief weinig onderhoud
 • Zeer geschikt voor lage hagen
Nadelen
 • Onderhoud kan lastig zijn door scherpe doornen
 • Redelijk langzame groeier

Eigenschappen van de berberis thunbergii ‘Atropurpurea’

De berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ is makkelijk te herkennen aan de rode kleur. De haag is zeer geschikt om solitair te planten of om een haag mee te maken. Hoewel het loof en de gele bloemetjes giftig zijn, kunt u de rode besjes wel eten. De besjes trekken ook vogels aan. U bent dus verzekerd van meer kleur en leven in uw tuin. Toch zijn er ook nog andere kwaliteiten van deze haagsoort. Bent u benieuwd welke dit zijn? We vertellen u alles over de planteigenschappen van de zuurbes Atropurpurea.

Groeisnelheid

De zuurbes Atropurpurea is een langzame groeier. Houd er rekening mee dat deze maximaal 25cm per jaar groeit. In zijn totaal wordt de berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ ook maar maximaal 1,5 meter hoog. De haag is dus geschikt voor het maken van een wat lagere haag. Deze haag is niet alleen mooi om te zien, dankzij de stekels houdt het ook ongenode gasten uit uw tuin.

Dichtheid

De zuurbes Atropurpurea groeit blikdicht, waardoor u vanaf het voorjaar tot het najaar kunt genieten van een volle, roodbruine haag, met mooie besjes en bloemen. Perfect als u gesteld bent op uw privacy of in het voorjaar graag een beschut plekje in de tuin wilt creëren. Buren en andere voorbijgangers kunnen niet zomaar door de haag in uw tuin kijken. De scherpe doornen van de haag houden bovendien met gemak inbrekers, verdwaalde huisdieren of spelende kinderen tegen.

Winterhard

De zuurbes Atropurpurea is een bladverliezende plant dus de haag zal in de winter minder beschutting en privacy bieden zoals u in de zomer gewend bent. De bladeren zullen verkleuren prachtig geel tot vuurrood in de herfst en zullen daarna van de plant vallen. In de zomer kunt u weer genieten van de mooie kleur en dichtheid van de haag. 

Standplaats

Voor optimale groei plaatst u de berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ in de volle zon of halfschaduw en op niet te droge grondsoorten. Daar gedijt deze haagsoort het beste in. De grond mag bovendien best wel wat zanderig zijn.

Bodemvochtigheid

Deze haagsoort stelt geen bijzondere eisen aan de bodemvochtigheid, al adviseren wij om de haag bij voorkeur in grond te plaatsen die water goed doorlaat. Zo houdt u uw haag makkelijk in een goede conditie. 

Rode Zuurbes planten

Voor het beste resultaat kunt u de zuurbes 'Atropurpurea' planten tussen oktober t/m april. Een vrij lange periode waarin u alle vrijheid heeft om een geschikt moment te kiezen. Houdt hierbij wel rekening met eventuele vorst. Bij vorst raden wij het af om de haag te planten. Het kan namelijk schadelijk zijn voor de wortels. Deze kunnen door de kou kapot vriezen.

Plantafstand

Maak gebruik van onze handige rekentool om het benodigde aantal planten te bepalen voor het gewenste aantal meters haag. Bij planten met een hoogte van 20-30 centimeter heeft u 6 stuks per strekkende meter nodig voor het beste resultaat.

Uw berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ onderhouden

Hoewel de berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ eigenlijk weinig onderhoud vraagt, kan het snoeien wat lastiger zijn door de scherpe doorns. Wat er nog meer van belang is bij het onderhoud van de zuurbes Atropurpurea? U leest het hieronder.

Bewatering

U geeft de berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ extra water in de eerste periode na het planten. Ook tijdens warme zomerdagen en in het voorjaar is het aan te raden om de zuurbes Atropurpurea wat extra water te geven. Zo houdt u uw haag in topconditie.

Bescherming

Extra bescherming van de zuurbes 'Atropurpurea' is niet nodig. Deze haag verliest het blad en bessen in het najaar, maar deze keren in de zomer weer terug. De rode zuurbes is prima bestand tegen de strenge winters. De haag is gelukkig goed opgewassen tegen extreme vorst. 

Snoeien

De wilde takken en scherpe doornen hebben zowel voor- als nadelen. Zo is het een goede optie voor afweer van ongevraagde indringers en beschermt de berberis uw tuin tegen ongewilde (huis)dieren. Aan de andere kant maken deze takken en doornen het snoeien ook een lastig klus waar mensen tegen opzitten. Voor een strakke vorm en goede dikke vertakking kunt u de zuurbes 'Atropurpurea' tweemaal per jaar snoeien. Dit kunt u het beste doen in april/mei en een keertje in september. Draag bij het snoeien van de haag stevige handschoenen voor uw eigen bescherming. 

Voeding

Om uw haag nét dat steuntje in de rug te geven kunt u in het najaar wat compost strooien en in het voorjaar met organische mest bemesten.

Rode Zuurbes kopen bij de kweker

Bestel uw zuurbes Atropurpurea bij Haag & Heg. Wij hebben als kwekerij inmiddels veel ervaring in het kweken van verschillende soorten haagplanten. Om de planten in optimale conditie te houden gebeurt het verpakken van de haag pas op het allerlaatste moment voor verzending. U kunt de dag en het tijdstip van de aflevering bepalen op het moment dat u uw bestelling plaatst. Vul uw postcode onderaan de pagina in om een indicatie van de bezorgkosten te krijgen. Let op: de exacte bezorgkosten worden in uw winkelmandje berekend.

Met kluit geleverd

Wij leveren de berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ uitsluitend met blote wortel bij u thuis. Deze heeft mogen uitgroeien tot een sterke plant op ons veld. We zorgen ervoor dat er voldoende aarde aan de wortels zit, zodat de haagplant goed aan kan sterken zodra deze bij u in tuin geplant is. We raden het daarom ook aan om uw plant direct na levering te planten, mits er geen sprake is van vorst. Dit is niet bevorderlijk voor de groei.

Haag & Heg is uw specialist

Haag & Heg is een ervaren kwekerij waar u rechtstreeks uw planten kunt bestellen. We leveren uw zuurbes Atropurpurea snel en zorgvuldig bij u thuis. Onze planten worden pas op het allerlaatste moment verpakt, zodat deze veilig en gezond bij thuis aankomen. We leveren overigens binnen vier werkdagen, hoe prettig is dat? Doordat wij een eigen kwekerij hebben en zelf in controle zijn, profiteert u niet alleen van de hoogste kwaliteit, maar ook van ontzettend scherpe prijzen. Voor adviezen of hulp bij het vinden van uw favoriete plant, kunt u contact opnemen met onze klantenservice.

Veelgestelde vragen

Hoe snel groeit de rode zuurbes?

De rode zuurbes is een vrij langzame groeier. Jaarlijks groeit de plant maar zo’n 25 centimeter. Erg hoog wordt hij ook niet. De thunbergii ‘Atropurpurea’ wordt maximaal 1,5 meter hoog. Echter groeit de rode zuurbes wel mooi blikdicht. Van het voorjaar tot het najaar geniet u van extra privacy in de tuin. In de winter is dat wat minder, omdat deze haagsoort bladverliezend is.

Is de Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ giftig?

De bladeren en bloemen van de berberis thunbergii ‘Atropurpurea’ zijn giftig. Deze kunt u niet eten. Vaak wordt ook gedacht dat de bessen van deze plant giftig zijn, maar het tegendeel is waar. U maakt er zelfs de meest heerlijke jam van. Probeer het eens! Pluk de vruchten van uw eigen haag.