Toch liever een andere maat?
Speciale prijs € 9,65 Normale prijs € 999.999,00

Buxus (palmboom) kluit 50-60 cm

Plantafstand
4 planten per strekkende meter
Minimale bestelhoeveelheid
min. 10 planten
Meer uitleg
Kies je staffelkorting
10+
€ 9,65
Kiezen
15+
€ 9,00
Kiezen
Je bespaart 6%
50+
€ 7,95
Kiezen
Je bespaart 17%
200+
€ 7,75
Kiezen
Je bespaart 19%
Meer productinformatie >
Reserveren mogelijk, Wordt geleverd vanaf 10/2024
- + Stuks - + Meter
Reserveren
Gratis geleverd v.a. 500,-
Kies zelf uw leverweek
Direct van de kwekerij
 • Beschikbare maten
 • Omschrijving
 • Eigenschappen
 • Planten
 • Onderhoud
 • Kopen
 • Bestellen

Beschrijving buxus (palmboom) Kluit 50-60 cm

De Buxus (palmboom) Kluit 50-60 cm is een veelzijdige plant, geschikt voor zowel een sierlijke haag als een solitaire sierplant dankzij zijn compacte groeivorm. De groeisnelheid is gemiddeld zo’n 20 cm per jaar. Winterhard en wintergroen, gedijt de Buxus (palmboom) Kluit 50-60 cm in verschillende klimaten. De plant staat bij voorkeur in de schaduw of halfschaduw en in kalkrijke en leemrijke grond, maar niet in te natte bodems.

Hoewel populair vanwege zijn vormbaarheid, vereist de Buxus (palmboom) Kluit 50-60 cm preventieve maatregelen tegen schimmels. Dagelijks water geven tijdens warme periodes en na het planten, helpt uitdroging voorkomen. Het creëren van ruimte rondom de haag om zon en wind te laten drogen na regen, en matig besproeien, zijn belangrijk om schimmels te voorkomen. Regulier snoeien tussen mei en september bevordert een strakke haag, waarbij vaker snoeien resulteert in een vollere plant. Na het snoeien bemesten stimuleert een snelle groei en een weelderige haag.

Voordelen
 • Compact en kan goed in vorm geknipt worden
 • Wintergroen
Nadelen
 • Groeit langzaam
 • Gevoelig voor ziektes

Eigenschappen Buxus (palmboom) kluit 50-60 cm

Plantafstand
4 planten per strekkende meter
Plantperiode
oktober tot juni
Dichtheid
volledig blikdicht
Groeisnelheid
10-20 cm per jaar
Verzorging
gemiddeld onderhoud
Standplaats
schaduw, halfschaduw, zon
Wintervast
wintergroen

Buxus (palmboom) planten in 10 stappen

U kunt de buxus het beste planten in de periode van oktober tot en met april. Houd hierbij wel rekening met vorst, dit kan schade aan de wortels van uw haag veroorzaken. Wanneer de buxus bij u aankomt, plaatst u deze bij voorkeur meteen in de grond. Houd onderstaand stappenplan aan bij het planten van uw buxus (palmboom) voor het beste resultaat:

 1. Verwijder onkruid in het gebied rondom de plantlocatie. Een onkruidvrije ondergrond is essentieel.
 2. Graaf een sleuf die ongeveer 1,5 keer zo diep en breed is als de kluiten van de buxusplanten. Als handig hulpmiddel kunt u een touw tussen twee stokjes spannen voordat u begint met graven.
 3. Maak de grond in de sleuf goed los en luchtig.
 4. Strooi een dunne laag kalk in de sleuf en meng dit gelijkmatig door de ondergrond.
 5. Verspreid compost met veel bladaarde in de sleuf.
 6. Herhaal daarna stap 3 om ervoor te zorgen dat de bodem optimaal voorbereid is.
 7. Plaats de buxusplanten eerst langs de sleuf op de gewenste locaties. Zodra u tevreden bent met de opstelling, plant de buxusplanten in het midden van de sleuf en zorg ervoor dat ze rechtop staan.
 8. Zorg ervoor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met het grondniveau. Het kan zijn dat de grond na verloop van tijd iets inzakt, dus wees hierop voorbereid.
 9. Vul de sleuf met aarde en druk deze stevig aan om de planten te ondersteunen.
 10. Geef de pas geplante buxus (palmboom) voldoende water. Blijf dit in de komende dagen herhalen om ervoor te zorgen dat de planten zich goed kunnen vestigen.

Plantafstand

Maak gebruik van de rekentool op onze website om het benodigde aantal planten te bepalen voor het gewenste aantal meters haag. Van de kleinste planten (30-40 cm) heeft u er 5 nodig per strekkende meter, bij de grootste planten (100-125 cm) zijn dit er slechts 2.

Buxus sempervirens onderhoud

De buxus sempervirens is een populaire plant, omdat deze zo fijn in vormt te snoeien is. Er wordt echter niet altijd voldoende rekening gehouden met de voorzorgsmaatregelen die getroffen kunnen worden om de schimmels op de haag te voorkomen.

Bewatering

Geef de buxushaag tijdens warme periodes dagelijks water om te voorkomen dat de buxusplanten uitdrogen. Ook na het planten van de haag is het aan te raden om extra water te geven. Blijf dit enkele weken doen, om er zeker van te zijn dat uw haag goed aanslaat.

Bescherming

Omdat de buxus gevoelig is voor schimmels is het aan te raden om uw haag preventief te beschermen. De schimmels ontstaan doordat het blad langdurig vochtig blijft. Geef uw haag dan ook de ruimte, zodat de zon en de wind uw haag kunnen drogen nadat het heeft geregend. Zorg er ook voor dat u de haag zelf niet overmatig besproeit. Snoei aangetaste takken direct weg en ontsmet de snoeischaar of -tang om besmetting te voorkomen.

Snoeien

Om een strakke buxushaag te krijgen is regelmatig snoeien noodzakelijk. Snoei uw buxus minstens twee keer in de periode tussen mei en september. Hierbij geldt: hoe vaker u de haag snoeit, hoe beter het is. De buxus wordt dan namelijk voller. Juist zon kan soms een bedreiging zijn voor deze haag. Snoei hem daarom niet bij zonnig weer, dan drogen takjes uit en kunnen deze zelfs verbranden. 
 
Houdt bij het snoeien rekening mee dat u uw snoeischaar parallel houdt aan de bladeren van de heg.

Voeding

Bemest de haag na het snoeien om ervoor te zorgen dat de buxusplanten direct weer uitlopen en een vollere haag creëren. Zo zorgt u ervoor dat de planten goed kunnen aansterken. 

Haag & Heg voor al uw hagen

Bij Haag & Heg garanderen we topkwaliteit en snelle bezorging, doorgaans binnen vier dagen. Samen met onze leveranciers bieden we een breed assortiment aan hagen waaronder de Buxus (palmboom) Kluit 50-60 cm. Uitstekende service en kwaliteit zijn onze prioriteit.