Plantinstructie haag aanplanten

Hier kun je de plantinstructie lezen of downloaden

Goed gereedschap is het halve werk. Een haag aanplanten is over het algemeen een zware klus. Je zal als eerste moeten kiezen in het soort haag, de maat en of je deze met blote wortel, kluit of pot of als kant en klaar haag aangeleverd wilt krijgen.

Deze keuze zorgt ervoor of je een haag snel kunt aanplanten of dat er bij de aanplant toch wat extra werk nodig is.

Naast de haag keuze, zal je moeten bedenken of je een brede haag wilt vormen of niet. In de website van Haag & Heg kan je daarbij de zigzag knop aan en uit zetten. De zigzag haag geeft aan hoeveel planten je nodig bent bij een extra brede haag.

Een gleuf graven

Om een haag aan te kunnen planten moet je een gleuf graven. Afhankelijk van de grote van de plant volstaat een breedte van 20 cm of 40 cm breed bij zigzag in de meeste gevallen. De diepte van de gleuf houd je op 30-40 cm. Om de haag te planten in één lijn is het handig om een draad te spannen tussen 2 piketpaaltjes. Je graaft de hele geul uit. Een goede schop is geen overbodige luxe.

Bemesten

Voor dat je de haag aanplant is het goed in de gleuf compost of aanplantgrond aan te brengen. Ca. 40 liter potgrond met schimmel per 4 planten (schimmel mycorrhiza).

Haag aanplanten

Vervolgens ga je de haag aanplanten. Zorg ervoor dat de planten zo laat mogelijk in contact komen met het zonlicht. Uitdroging kan namelijk in een half uur plaats vinden. Je kan ze ook een half uur van de voren in een emmer met water zetten waardoor de plant al mooi wat water heeft kunnen opnemen. Bij het aanplanten houd je rekening met het aantal planten per meter. Zaag bijvoorbeeld een piketpaaltje af op 25 cm en leggen deze telkens tussen de aan te planten planten. Zo hanteer je altijd dezelfde afstand. Hieronder tref je een afbeelding van een eenrijige haag en een zigzag haag.

Bij de aanplant vul je de uitgegraven gleuf met plant weer aan met de grond. Stamp op het laatste de grond nog eenmaal goed aan en sproei dan met de tuinslang de bodem goed nat. Let op bij de aanplant in de zomer dat je de bladeren van de plant niet mee sproeit. Het kan gebeuren dat de bladeren dan verbranden.

De tips voor het aanplanten van een haag

 • Houdt de wortels buiten het zonlicht en in de verpakking of zet ze direct in een emmer met water
 • Gebruik piketpaaltjes en een lijn, afstandhouder en een goede schop
 • Met de zigzag haag bereikt u sneller een brede en volle haag
 • Voor de kluit producten kunt u het jute laat zitten en mee de grond in graven. Het jute verteerd.
 • Blote wortel producten later planten dan de dag van levering? Graaf een gat van ca. 80-80 cm en stop alle planten in het gat en gooi het gat dicht met grond (opkuilen)
 • Kluit producten eerder geleverd dan aan de aanplant. Zet de kluiten in de schaduw. Ze kunnen rustig een aantal dagen boven grond staan.

 

Benodigdheden haag aanplanten

 • Draad 25 meter
 • 2 piketpaaltjes van 25 cm
 • 1 afstandshouder van 25 cm
 • Schop
 • Potgrond 40 l. met beukenschimmel per 4 planten (vraag uw potgrondleverancier naar de schimmel mycorrhiza)
 • 4 tot 5 Beukenplanten per meter
 • Water

 

Onderhoud van de haag

Het is verstandig na het planten van de haag elke dag de eerste drie weken extra water bij te geven. (gelieve niet te veel op de bladeren sproeien i.v.m. het verbranden van het blad) • Na de aanplant zorgt u ervoor dat je 1 keer koemest strooi in maart-juni en 1 keer in juni-oktober wanneer u de haag snoeit • Je snoeit de haag vlak voor de winter, als er nog geen bruin blad zit aan de heg, voor de laatste keer. gaat de energie in het voorjaar naar een volle brede heg i.p.v. direct in de hoogte. Je krijgt zo een vollere heg. Wil je meer advies over het aanplanten van hagen kijk dan eens op ons blog. Hier vind je alle vragen over hagen en benodigde materialen om snel en vakkundig een eigen haag te planten.

Bel mij terug
Bel mij terug
Wij bellen u zo snel mogelijk terug! U kunt ons ook bereiken via 085-4895523.
* Verplichte velden