Buxus_vervanger

Zijn er alternatieven voor mijn buxushaag?

27 september 2019 | Hans

Sinds de zomer van 2018 vormt de buxusmot (en dan met name de rupsen van de mot) een ware plaag voor vele buxushagen in Noord-Europa. De mot komt al langer in Europa voor, maar vorig jaar pas echt de vorm van een plaag aan. Vele tuinmannen, kwekers en particulieren zitten met de handen in het haar: Wat kan er gedaan worden tegen de mot? Bestrijdingsmiddelen zijn af te raden en ook andere middelen helpen misschien, maar de mot en rupsen zullen terugkeren. Een andere oplossing is om de buxus te vervangen door een andere plant. Maar wat zijn de Buxus alternatieven ? Wij zetten het voor je op een rijtje.

Japanse Hulst

Japanse hulst (Ilex Crenata) is een hulstsoort die misschien wel het meest in de buurt komt qua uiterlijk van de buxus. De bladeren zijn, net als bij de buxus, redelijk klein en lopen rond af. Japanse hulst laat zich net als buxus makkelijk in vormen knippen of snoeien en kan tegen een stootje. Groot verschil met de buxus is dat de Japanse hulst wel vruchten draagt in het voorjaar in de vorm van kleine zwarte besjes

Taxus

Een andere vervanger die echter niets wegheeft van de buxus, maar wel in veel tuinen is de taxus ( Taxus Baccata ). Deze plant heeft, in tegenstelling tot buxus, geen ronde bladeren maar naalden. Wel blijft de taxus het hele jaar door groen en valt hij, net als de buxus, makkelijk in verschillende vormen te snoeien en te knippen. De informatie is echter vergelijkbaar met de buxus, wat hem dus prima als een afscheiding maakt voor je tuin of erf.

Liguster

Liguster is een andere populaire vervanger van de buxus, doordat de bladvorm er nagenoeg hetzelfde uitziet is. Het enige verschil is dat de bladeren van de liguster een stuk groter en puntiger zijn dan die van de buxus. Liguster groeit snel en is semi-wintergroen. Wat betekent dat er voor de winter waarschijnlijk wat blad zal vallen, maar nooit in grote hoeveelheden. Liguster groeit snel en heeft nauwelijks nodig nodig, wat hem een extra plant maakt om eventueel ook in de schaduw te planten.

Andere mogelijkheden

Het uitdoen van je buxus is zelfs tanden bijten. Want natuurlijk is het niet fijn om je haag of haagjes (waar je vaak meerdere jaren zorg aan hebt gehad) uit te graven en in de gft-container te gooien. Toch is er nog altijd geen echt middel tegen de buxusmot. Je kunt dus wel chemische bestrijdingsmiddelen toepassen op biologische basis. Ook bestrijdingsmiddelen die geschikt zijn voor rupsen en luizen zouden kunnen helpen, maar zekerheid geven is lastig. Bovendien kan de buxusmot het volgende jaar gewoon weer terugkomen.