Top 5 mediterrane planten

Top 5 mediterrane planten

18 april 2024 | Hans

Mediterrane planten zijn natuurlijk warmte gewend en in Nederland kunnen de winters nog wel eens erg koud worden. Toch is een mediterrane tuin ook in ons klimaat mogelijk. Bij Haag & Heg hebben we een top 5 gemaakt van populaire mediterrane planten voor in uw tuin.

Mediterrane planten voor in uw tuin

Er zijn onwijs veel soorten mediterrane planten en ze geven een extra stukje vakantiegevoel aan uw tuin of balkon. Ze geven een exotische sfeer aan uw tuin en bevorderen tegelijkertijd de biodiversiteit. Wanneer u mediterrane planten wilt kopen is het slim om rekening te houden met de specifieke behoeften van elke plant, zoals zonlicht, waterbehoeften en vorstbestendigheid. Hieronder vindt u de top 5 aan exotische opties om uw tuin op te fleuren.

1: Bamboe: Sterke en gemakkelijke planten

Bamboe is verkrijgbaar in vele soorten, zoals woekerende en niet-woekerende bamboeplanten. Een groot deel van de bamboesoorten staat bekend als mediterrane planten die winterhard zijn. Ze vereisen veel water en ze hebben de neiging om zich snel te verspreiden. Het is dus belangrijk om de groei goed te beheersen en dit regelmatig te controleren.

Bamboe heeft een tropische uitstraling en zorgt voor een exotisch accent. Daarnaast kunt u ook van bamboe een haag maken, die kan dienen als een natuurlijke afscheiding om privacy toe te voegen aan de tuin. Als mediterrane haagplanten zijn bamboe planten ideaal voor een tropische uitstraling in de tuin.

2: Cipressen: Mediterrane haagplanten

Cipressen kunnen op een beschutte plaats in de volle zon prima groeien. Deze mediterrane haagplanten zijn erg populair, omdat ze een nette en georganiseerde uitstraling bieden. Daarnaast zijn het haagplanten die zeer geschikt zijn om privacy en beschutting te bieden in de tuin. Daarnaast zorgen Cipressen, zoals de Italiaanse cipres, voor een mediterrane sfeer door de groene en sierlijke uitstraling.

Eenmaal gevestigd, hebben deze planten weinig onderhoud nodig en zijn ze gemakkelijk te verzorgen. Ze kunnen droogte en warmte goed verdragen en zijn hierdoor zeer geschikt in een Nederlandse tuin.

3: Olijfbomen als mediterrane tuinplanten

Olijfbomen zijn een uitstekende keuze wanneer u op zoek bent naar mediterrane tuinplanten, zelfs in Nederlandse tuinen. Het zijn bijzondere elegante bomen die een echte toevoeging zijn in uw tuin. Deze mediterrane planten zijn goed bestand tegen hitte en droogte en verdragen warme zomers zeer goed.

In strenge winters kunnen ze in Nederlandse tuinen overleven als ze goed beschermd worden. Olijfbomen zijn echte blikvangers en groeien het beste op een zonnige, beschutte plek.

4: Sneeuwbal

De sneeuwbal (viburnum tinus) is de ideale haagplant voor wie ook in de winter willen genieten van kleur in de tuin. Deze haag is wintergroen, wat betekent dat hij zijn bladeren niet verliest. Afhankelijk van de omstandigheden kan de sneeuwbal al rond Kerst beginnen te bloeien. Wat deze haag mediterraans maakt, is zijn voorkeur voor warmte.

De haag kan niet goed tegen kou. Meer dan 10 graden vorst kan al problemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om de wortels in de winter goed te beschermen met een vliesdoek of stro.

5: Agave planten: Mediterrane planten winterhard

Agave planten staan bekend als mediterrane planten die winterhard zijn. Er zijn verschillende soorten en de meeste varianten kunnen temperaturen tot onder het vriespunt verdragen. Hierdoor zijn het zeer populaire mediterrane tuinplanten in Nederland. Daarnaast kunnen ze goed tegen warmte en droogte en hebben ze weinig onderhoud nodig.

Eenmaal gevestigd, hebben deze planten weinig onderhoud nodig en zijn ze gemakkelijk te verzorgen. Ze kunnen droogte en warmte goed verdragen en zijn hierdoor zeer geschikt in een Nederlandse tuin.

De juiste zorg en aandacht

Van oorsprong komen bovenstaande planten uit de warme delen van Europa, maar tegenwoordig worden ze ook op andere plekken gekweekt. Met de juiste zorg en aandacht kunnen deze mediterrane planten een prachtige toevoeging zijn aan uw tuin. Ze brengen een stukje mediterrane sfeer toe, gewoon in eigen achtertuin.

Naast bovengenoemde soorten zijn er natuurlijk nog talloze andere planten. Het kiezen van de juiste soort voor uw tuin hangt natuurlijk af van uw persoonlijke smaak, de specifieke groeiomstandigheden en de beschikbare ruimte.

Mediterrane planten