Woekerende planten

Top 5 meest woekerende planten

20 december 2023 | Hans

Een prachtige tuin vol met planten en bloemen. Menig mens droomt ervan. Maar sommige planten zijn sterke groeiers en weten niet van ophouden. Hierdoor kunnen ze heel de tuin gaan overnemen en andere planten in de groei gaan beperken. Gelukkig zijn er oplossingen voor en zijn er – met onderhoud – prachtige woekerende planten mogelijk in de tuin.

De meest woekerende planten

Wij hebben voor u een Top 5 gemaakt met de meest woekerende planten in de tuin. Denk goed na wat u wilt bereiken met de inrichting van uw tuin en hoeveel tijd u heeft om sommige planten te onderhouden. Onderstaande planten staan berucht als echte woekeraars en groeien snel door de gehele tuin heen.

1.     Beruchtste woekerende plant: De Japanse Duizendknoop

  1. De Japanse Duizendknoop is een van de sterkste en beruchtste woekerende vaste planten. Deze plant kan enorm breed en hoog worden. In het groeiseizoen kunnen de stengels tot wel 3 meter halen. Het is een diepgewortelde plant die zich snel uitbreidt en binnen de kortste keren grote oppervlakten kan overnemen. Dit heeft als gevolg dat er geen andere inheemse plant meer kan groeien en het kan zelfs funderingen of rioleringen beschadigen.

    Is deze plant eenmaal gevestigd, dan is deze moeilijk te bestrijden. Uitgraven is hiervoor de beste methode. Deze plant mag vanwege de grote gevolgen niet meer verkocht worden in Nederland.

2.     Laat u niet misleiden door Bamboe

Bamboe is een exotische plant, die vooral bekend staat als voedsel voor panda’s, maar ook om hun snelle groei en verspreiding. Via ondergrondse wortelstokken kan deze plant zich agressief verspreiden, waardoor het moeilijk is om deze te beheersen.

Ondanks is het een zeer populaire plant in tuinen, maar laat u dus niet misleiden: deze plant verspreidt zich enorm snel. U kunt ervoor kiezen om de bamboe met pot in de grond te zetten, waardoor de wortels in de pot blijven. Tegenwoordig bestaat er ook niet woekerende bamboe. Deze plant is goed onder controle te houden en perfect voor een mooie, volle en groene haag.

3.     Klimop – Leeft zijn eigen leven

Ook een zeer bekende woekerende plant: Klimop. Deze groeit niet onder de grond, maar klimt omhoog. Ze staan bekend om hun hoge groeisnelheid en zonder snoeiwerk kan de plant gaan woekeren en uitgroeien tot een enorme omvang. De plant kan zorgen voor een groene muur en privacy, maar deze dient wel goed bijgehouden worden. Met goed onderhoud kan er een mooie en compacte haag ontstaan, waardoor klimop een van de favoriete klimplanten is.

4.     Haagwinde – woekerende vaste planten

Haagwinde is een woekerende plant en is net als klimop een goede klimmer die zich overal omheen wikkelt. Het is een plant met dunne, slingerende stengels en witte trompetvormige bloemetjes. Het wordt gezien als onkruid, omdat het snel groeit en al gauw door de hele tuin te vinden is. De haagwinde overwinterd onder de grond en kan in het voorjaar weer nieuwe stengels groeien. Hierom is het slim om de haagwinde in het voorjaar te gaan bestrijden.

5.     Dovenetel – snel groeiende groene bodembedekker

Deze plant komt veel voor in Nederland, soms ongewenst en soms als tuinplant. Het is een vroegbloeiende bodembedekker, met veel groen en verschillende kleuren bloemen. Hommels zijn dol op deze plant en hij doet het zelfs op moeilijke plekken. Prima tuinplant, maar hij kan flink groeien en uitdijen.

Overige wildgroeiers

In onze top 5 meest woekerende planten staan de Japanse Duizendknoop, Bamboe, Klimop, Haagwinde en Dovenetel. Maar ook paardenbloemen, munt, bramen en klaversoorten kunnen zich snel verspreiden en staan tevens bekend om hun woekerende eigenschappen. Denk dus goed na voordat u een van deze planten in uw tuin aanlegt en besteedt met deze planten vooral wat extra onderhoud aan uw tuin.