hoe kan je het beste een heg verwijderen

Hoe kan je het beste een heg verwijderen?

11 mei 2023 | Hans

Bent u niet meer blij met uw heg? Of is uw heg aan vervanging toe? Dan is het verwijderen van de desbetreffende heg een eerste stap. Het verwijderen van een heg kan echter een intensief proces zijn waar veel tijd en energie in gaat zitten. Wanneer u echter de juiste stappen opvolgt, kunt u het uzelf makkelijker maken. In dit blog vindt u daarom een stappenplan hoe u het beste een heg kan verwijderen.

Waar beginnen met een heg verwijderen?

Om een heg te verwijderen kunt u het beste beginnen bij het verwijderen van de takken. Zorg er daarbij voor dat u handschoenen draagt zodat u uzelf kunt beschermen tegen eventuele doornen of scherpe takken. Om de takken van de heg te verwijderen gebruikt u een takkenschaar of snoeizaag om de takken af te knippen. Het is verstandig om van boven naar beneden toe te werken.

Wanneer de takken uiteindelijk verwijderd zijn is het tijd om de wortels bloot te leggen door middel van een schop. Graaf een groeve rond de omtrek van de heg, ongeveer 30 cm vanaf de basis en ongeveer 60 cm diep. Zorg ervoor dat u alle wortels doorsnijdt terwijl u graaft.

Verwijder overige onderdelen van de heg

Alle wortels doorgesneden? Dan is het tijd om de heg uit de grond te trekken. Pak de basis van de heg stevig vast en trek er voorzichtig aan met een constante beweging. Wanneer de heg niet gemakkelijk uit de grond komt, kunt u proberen om de heg los te krijgen met een breekijzer of schop.

Is het gelukt om de heg te verwijderen? Dan is het nu tijd om de wortels uit de grond te halen. Gebruik een schop om de wortels op te graven en verwijder ze uit de groeve die u eerder gegraven hebt. Komt u wat grotere wortels tegen die niet makkelijk meegeven? Snijd deze dan af met een snoeizaag of met een bijl.

De nazorg en het hergebruiken van de grond

Wanneer de heg en zijn wortels verwijderd zijn, is het belangrijk dat u aandacht besteed aan de grond. Maak de grond eerst glad. Doe dit met een hark om eventuele losse stukjes gras of wortels te verwijderen. U kunt de grond tevens bemesten en er nieuwe planten of hagen plaatsen. Ruim, als laatste stap, alle takken en overige vuiltjes op, die zijn overgebleven tijdens het verwijderen van de heg. Verwijder tevens alle sporten van de heg en geniet daarna van de extra ruimte die u hebt gecreëerd of de nieuwe hagen die u hebt geplant.

Scoor uw nieuwe hagen bij Haag & Heg

Wilt u de gecreëerde grond gebruiken om er nieuwe hagen te plaatsen? Kijk dan eens rond in het assortiment van Haag & Heg. Bij ons vindt u onder andere groenblijvende hagen en bladverliezende hagen in allerlei soorten, kleuren en eigenschappen. Kies bijvoorbeeld voor een Rhododendron Roseum Elegans of een Heesterganzerik Red Ace als u wat meer kleur in de tuin wilt. Liever een groene tuin realiseren met wat grotere hagen? Dan zijn de klimop of coniferen een juiste keuze voor u!

Vernieuw uw tuin met deze hagen