geurende tuinplanten

Geniet van geurende planten in je tuin

19 juli 2023 | Hans

Een prachtige tuin is niet compleet zonder geurende planten. Naast het visuele aspect kunnen heerlijk geurende planten een extra dimensie toevoegen aan uw buitenruimte. Of u nu ontspanning zoekt na een lange dag of graag uw gasten wilt verwelkomen met een aangename geur, geurende planten zijn de perfecte keuze. In dit blog delen we dan ook enkele van de beste geurende planten voor buiten, inclusief geurende vaste planten die jaar na jaar terugkomen en uw tuin vullen met hun betoverende aroma's.

Kies voor geurende vaste planten 

Geurende vaste planten zijn de ideale keuze voor iedereen die op zoek is naar langdurige geurige bloemen. Een populaire keuze is de lavendel (Lavandula), die niet alleen prachtige paarse bloemen produceert, maar ook een heerlijk ontspannende geur verspreidt. Lavendel gedijt goed in zonnige gebieden en trekt bovendien bijen en vlinders aan, waardoor het een dubbele functie heeft in je tuin.

Een andere favoriet is de Schijnhulst, een klassieke bloem die bekend staat om zijn zoete en bedwelmende geur. Met zijn elegante witte bloemtrossen, voegt de sering een vleugje romantiek toe aan elke buitenruimte.

Een toevoeging aan je tuin: geurende klimplanten 

Wilt u een verticaal element toevoegen aan uw tuin en tegelijkertijd genieten van geurende bloemen? Overweeg dan geurende klimplanten. Een bekende keuze is de Kamperfoelie, die met zijn buisvormige bloemen een zoete en aantrekkelijke geur verspreidt. Kamperfoelie is gemakkelijk te kweken en kan prachtig worden geleid langs hekken, pergola's of schuttingen.

Een andere optie is de Bruidsbloem, een plant die bekend staat om zijn aromatische geur. Met zijn witte of gele bloemen en weelderige groene bladeren brengt jasmijn een vleugje tropisch paradijs in uw tuin. Of kies voor de Levensboom ‘Brabant’. Plaats deze klimplant in de buurt van een zithoek, zodat u kunt genieten van zijn heerlijke geur terwijl u ontspant.

Meer mogelijkheden voor geurende planten voor buiten 

Naast vaste planten en klimplanten zijn er nog andere heerlijk geurende planten die uw tuin kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan kruiden zoals munt, rozemarijn en citroenmelisse. Deze planten hebben niet alleen een heerlijke geur, maar kunnen ook gebruikt worden in de keuken om gerechten op smaak te brengen.

Geur en bloei: hand in hand

Daarnaast zijn er geurende bloeiende struiken zoals de Boerenjasmijn en de Buddleja, ook wel bekend als de vlinderstruik. Deze struiken produceren bloemen met een heerlijke geur en trekken tegelijkertijd vlinders en bijen aan, waardoor u tuin tot leven komt.

De lekkerste geurende planten van Haag & Heg