Onderhoud_winter_2

Haag en heg onderhouden in de winter

5 november 2019 | Hans

De winter nadert met rasse schreden. Is uw tuin al winterklaar ? Houd er rekening mee dat niet iedere plantensoort even goed tegen de koude wind, regen of vorst kan. Dit geldt ook voor de haag rondom uw tuin of erf. Ook in de wintermaanden kunt u uw haag van coniferen of laurierkers zeker in de gaten houden. Dit komt allereerst doordat er een groot verschil zit in de eigenschappen en wintervastheid die planten hebben. Maar hoe laat u daarop? Dat leest u dan weer in ons nieuwe blog. Zorg dat met deze tips uw haag of heg weer heelhuids de winter door komt.

De wintervastheid van uw haag

Allereerst maakt u een onderscheid tussen de wintervastheid van uw haag. Wat we hiermee bedoelen is van een haag wel of niet zonder bedekking of andere bescherming de winter overleeft. Als een plant niet wintervast is, zal hij tijdens de wintermaanden verdorren en pas na het winterseizoen weer uitschieten. De meeste haagsoorten zijn gelukkig wintervast. Neem bijvoorbeeld de Prunus laurocerasus 'Novita' , de plant is wel degelijk winterhard (en blijft ook groen in de winter), maar hij verdraagt strenge vorst dan weer niet. Onthoud bovendien dat niet iedere wintervaste haag ook in de winter zijn bladeren blijft behouden. 

Rekening houden met aanplanten

Veel soorten hebben geen extra verzorging nodig in die zin dat ze regelmatig besproeid of extra voeding moeten krijgen. Robuuste soorten als de levensboom (ook wel Thuja genoemd) of de taxus gedijen erg goed in Europese klimaten. Omdat ze hun blad niet verliezen hoef je dus ook geen blad te rijven in de winter. Dat geldt ook voor diverse soorten laurierkers. Waar je in sommige gevallen wel op kunt letten is of de plant niet te bloot in de wind staat. Ook de plaats ten opzichte van een zon of plek in de schaduw van een plant is belangrijk

Snoeien in de winter? Liever niet!

We raden het u af om een haag of heg van welke soort dan ook vorst zomaar te snoeien tijdens in de winter. De ene haagsoort zal het waarschijnlijk beter verdragen dan de ander. Wat het beste moment is om te snoeien hangt dan ook af van de plant. Een kweker of verkoper van de haagsoort kan dit aan u uitleggen. Snoeien tijdens extreme weersomstandigheden kan de plant dusdanig beschadigen dat er geen scheuten meer groeien. Snoei bij voorkeur in mildere temperaturen. Bijvoorbeeld in het voor- of najaar.

Maak een rondje ter controle

Al met al zal uw heg dus weinig extra onderhoud tijdens de wintermaanden vereisen. Wel raden we het u aan om een paar keer in de winter uw hagen te controleren. Door vorst kunnen de bladeren van wintergroene hagen beschadigen. Verwijder dorre of beschadigde bladeren deze en kijk of, na een lange vorstperiode, de stammen en takken het overleefd hebben of last hebben van ziektes. Het kan voorkomen dat sommige planten beschadigen. Onthoud dit en probeer in het voorjaar dit deel van de haag te vervangen.