Onkruid in gazon verwijderen

Onkruid in gazon verwijderen

15 november 2023 | Hans

Voor iedereen met een passie voor tuinieren is onkruid een doorn in het oog. U heeft immers veel moeite gestopt in het creëren van een strak, groen gazon. Geen veld waarin onkruid en andere wildgroeiers de boventoon voeren. Tijd om actie te ondernemen. In dit artikel vertellen we hoe u onkruid effectief uit uw gazon verwijdert.

Hoe ontstaat onkruid?

Onkruid is er vaak opeens, zonder dat we er erg in hebben. Toch komt het niet op magische wijze in uw tuin terecht. De zaadjes van ander onkruid worden door de wind, mensen en dieren verplaatst en kunnen zo in uw gazon terechtkomen. Hier kunt u niks aan doen. Dit betekent niet dat de zaadjes meteen de kans krijgen om zich te nestelen in uw gazon.

De omstandigheden van uw spelen hierbij een rol. Hoe meer kale plekken het gras heeft, hoe groter de kans dat onkruid hier gaat groeien.

Verschillende soorten ongewenste planten 

Om effectief onkruid te verwijderen uit uw gazon, is het wel handig dat u weet om wat voor soort het gaat. Daarom zetten we hieronder enkele veel voorkomende soorten onkruid op een rij. Er zijn dus nog veel meer soorten te onderscheiden.

Paardenbloem

Wellicht wel de bekendste soort onkruid is de paardenbloem. Als u deze bloem niet herkent aan het bekende rozet, dan wel door de gele bloemen die later uitgroeien tot een wit pluisbolletje. Deze pluisjes vinden kinderen leuk om weg te blazen. Maar daar schuilt ook het gevaar: zo verspreiden de zaadjes zich makkelijk en groeien er weer nieuwe paardenbloemen.

Brandnetel

Brandnetels zijn te herkennen aan hun gekartelde blaadjes met brandharen die vastzitten aan dikke wortels. Wist u dat de plant eetbaar is nadat u ze gekookt heeft? U kunt er thee van zetten of soep mee maken bijvoorbeeld.

Mos

Mos wordt vaak apart genoemd als het gaat om onkruidbestrijding in het gazon. Dit heeft te maken met het feit dat dit zachte plantje de onderkant van het gras in uw gazon langzaam overneemt. Een hardnekkige vorm van onkruid die lastig te verwijderen is.

Madeliefjes

Zoals de naam al aangeeft, zien madeliefjes er vanwege hun schattige, witte bloemen lief uit. Maar schijn bedriegt. De rozetten op de grond verstikken uw gras. Daarom is het verstandig om madeliefjes zo snel mogelijk te verwijderen uit uw gazon.

Tips om onkruid te bestrijden

Ongeacht met wat voor soort onkruid u te maken heeft in uw gazon, het belangrijkste is snel handelen. Wacht niet te lang met het verwijderen van onkruid, zodat het niet de kans krijgt om meer schade aan te richten. Voor het bestrijden van onkruid kunt u kiezen om het handmatig te doen of met een speciaal onkruidverdelger.

Handmatig verwijderen

Handmatig onkruid verwijderen uit een gazon is een klusje waar niet iedereen op zit te wachten. Toch is handmatig bestrijden met een onkruidsteker vaak wel de minst schadelijke oplossing en gaat u grondig te werk. U kunt het kruid in zijn geheel verwijderen, wat noodzakelijk is ervoor te zorgen dat het onkruid snel de kop weer opsteekt.

Onkruidverdelger gebruiken

U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een speciaal onkruidverdelger. Kies in dat geval altijd voor een verdelger die niet schadelijk is voor gras. Anders bent u niet alleen het onkruid, maar ook uw prachtige gazon kwijt. Dat is zonde.

Is onkruid bestrijden met azijn een slim idee?

Veel huis-tuin-en-keuken platformen raden het aan om onkruid te bestrijden met azijn. Laten we vooropstellen dat dit absoluut niet de oplossing is. Azijn is niet alleen schadelijk voor uw gazon, maar ook voor het milieu. Daarom mag het niet gebruikt worden als bestrijdingsmiddel in de tuin. Kies dan liever voor een niet-schadelijk middel.

Gazon weer gezond: en nu?

Met al deze tips weet u nu hoe u uw gazon weer gezond en onkruid-vrij maakt. Nu is het zaak om dat zo te houden. Onderhoud uw tuin en gazon goed, zo voorkomt u ziektes en andere plagen zoals onkruid. Met onderhoud bedoelen we gras maaien, bemesten, verticuteren, besproeien en bekalken.